Istraživanje pokazuje potencijal skakavaca kao održivog izvora proteina sa značajnim zdravstvenim prednostima

Istraživanje pokazuje potencijal skakavaca kao održivog izvora proteina sa značajnim zdravstvenim prednostima

Kako globalna populacija raste, a tradicionalna stočarska proizvodnja sve više opterećuje ekološke resurse, raste interesovanje za alternativne izvore proteina. Jestivi insekti, posebno skakavci, obiluju regionima kao što je Kamerun i obezbeđuju esencijalne hranljive materije, uključujući proteine, aminokiseline i minerale vitalne za zdravlje i rast. Rješavanje ovih izazova zahtijeva dubinske studije o nutritivnim prednostima insekata kao što je Ruspolia nitidula.

Sprovedena od strane Univerziteta Dschang, Kamerun, i objavljena u časopisu Nauka o hrani životinjskog porekla 30. avgusta, ova studija je ispitala efekte zamene tradicionalnog ribljeg brašna Clupea harengus obrokom od skakavaca Ruspolia nitidula u ishrani pacova. Tokom 12 nedelja, istraživači su procenili kako ova promena u ishrani utiče na libido, san, rast kose i opšte zdravlje, procenjujući potencijal obroka insekata kao održivog alternativnog izvora proteina.

Studija je pokazala da je zamena ribljeg brašna brašnom od skakavaca Ruspolia nitidula rezultirala značajnim zdravstvenim poboljšanjima kod pacova. Oni koji su bili na ishrani sa skakavcima pokazali su pojačan libido, sa povećanim intromisijama i ejakulacijama u poređenju sa pacovima na ribljem brašnu ili ishrani sa nedostatkom proteina.

Kvalitet sna se takođe poboljšao, pacovi su imali duži i mirniji san. Kvalitet dlake je bio primetno superiorniji, sa 94,58% dlaka u optimalnom stanju u grupi koja je hranjena skakavcima, u poređenju sa samo 5,55% i 0,27% u grupama sa ribljim brašnom i grupama sa nedostatkom proteina. Pored toga, pacovi hranjeni skakavcima pokazali su veći porast telesne težine, što ukazuje na sveukupno bolje zdravlje i ishranu. Ovi nalazi naglašavaju potencijal obroka od skakavaca kao održivog i nutritivno superiornog alternativnog izvora proteina.

Dr Ngnaniiii Abdoul, vodeći istraživač studije, primetio je: „Naši nalazi ističu značajan potencijal jestivih insekata kao što je Ruspolia nitidula kao alternativni izvor proteina. Obrok od skakavaca ne samo da zadovoljava nutritivne potrebe, već nudi i značajne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšan libido, bolji sna i poboljšanog kvaliteta kose, sa dalekosežnim implikacijama za ishranu životinja i ljudi.“

Ovo istraživanje naglašava potencijal Ruspolia nitidule kao održive proteinske alternative bogate hranljivim materijama. Osim stočne hrane, nalazi sugerišu da bi obrok od skakavaca mogao da igra ulogu u rešavanju neuhranjenosti ljudi, posebno u okruženjima sa niskim resursima. Sa ekološkim prednostima i zdravstvenim prednostima, jestivi insekti predstavljaju ubedljivo rešenje za buduću sigurnost hrane i poboljšanje ishrane.