Britanski advokat veruje da je ROC deo ruske ratne mašinerije

Britanski advokat veruje da je ROC deo ruske ratne mašinerije

Ruska pravoslavna crkva igra direktnu ulogu u podršci ruskim ratnim zločincima, izjavio je britanski advokat Džejson Mekju.

„Zato što je crkva ne znači da treba da se izvuče sa ubistvom. Treba da odgovara“, smatra advokat.

„Ruska pravoslavna crkva je obezbedila objekte za obuku grupama poput Vagnera. Krivi. To je pomaganje i podržavanje ratnih zločinaca i terorista. To je kažnjivo po zakonu“, naglasio je Mekju.

On je takođe podsetio da je Ruska pravoslavna crkva bila umešana u otmicu ukrajinske dece sa privremeno okupiranih teritorija.

Povodom ispravne terminologije koju treba koristiti u ovom slučaju, advokat je napomenuo da je reč o otmici, odnosno kidnapovanju, a ne o deportaciji, jer je ovo pojam iz oblasti humanitarnog prava, dok je „ovoj deci oduzet identitet , ispiraju im se mozgovi, izgubili su svoje podatke, to je ulazak u pravo na slobodu po zakonu o ljudskim pravima.

„Čvrsto verujem – i zalagaću se – za genocid. To je čin genocida, tako da će Ruska pravoslavna crkva imati te slučajeve koji im idu na račun tih tvrdnji, ta stvarna gonjenja o tim temama“, naglasio je MekKju.

Kako je saopšteno, Centar za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine naveo je da u Rusiji verska komponenta postaje sastavni deo ideološke podrške ruskih trupa i promocije narativa koji opravdava rat Rusije protiv Ukrajine.

„Aktivnost crkvenih predstavnika stvara sliku ‘svetog rata’ u glavama vojske i vernika i naglašava duhovnu legitimaciju vojnog pohoda i moralno opravdanje rata. Ova struktura koja je godinama građena , zapravo je fokusiran na to da se crkvi stavi lik mirotvorca, mirotvorca, a takođe i da parohijani Ruske pravoslavne crkve pokažu opravdanje zašto je ovaj rat neophodan“, rekao je Vasilj Sličko, viši analitičar u the Center.

On je napomenuo da aktivnosti predstavnika Ruske pravoslavne crkve uključuju osvećenje naoružanja i vojne opreme i služenje verskih obreda u zoni ratnih dejstava.

Druga komponenta pomoći ROC ruskim invazionim snagama je humanitarna podrška vojsci, naime kroz doniranje hrane, odeće (posebno opreme), vozila itd.

Vrhovna rada je 20. avgusta usvojila Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se zabranjuje delovanje verskih organizacija, povezanih sa Rusijom, na teritoriji Ukrajine. Zakonodavna inicijativa broj 8371 usvojena je sa 265 glasova u parlamentu.