Danski proizvođač mpoks vakcine isporučiće dodatnih 2 miliona doza 2024

Danski proizvođač mpoks vakcine isporučiće dodatnih 2 miliona doza 2024

Danski proizvođač lekova Bavarian Nordic obećao je u četvrtak da će isporučiti još dva miliona doza svoje vakcine protiv mpoks vakcine do kraja godine.

Najava dolazi nakon dolaska prvih vakcina u Demokratsku Republiku Kongo (DRC) – epicentar epidemije.

„Kao odgovor na trenutnu epidemiju i snažnu potražnju vlada i organizacija… kompanija je dala prioritet proizvodnji“ svoje vakcine, rekao je Bavarski Nordic u saopštenju za javnost.

Bavarian Nordic je takođe rekao da je spreman da proizvede do 11 miliona doza svoje vakcine, jedine trenutno licencirane u Evropi i Sjedinjenim Državama, do 2025. godine.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Konga, od januara je zabeleženo skoro 22.000 slučajeva i 716 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom.

Krajem prošlog meseca mpoks je zabeležen kao prisutan u 14 afričkih zemalja.

Do sada je registrovano 796 slučajeva u Burundiju, 162 u Kongo-Brazavilu i 45 u Centralnoafričkoj Republici, prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ukupno je obezbeđeno oko 3,6 miliona vakcina za afričke zemlje, prema CDC-u, a prve serije se distribuiraju.

Poslednjih dana u Kinšasu je dovezeno oko 265.000 doza. Ove vakcine će biti distribuirane širom zemlje, u sklopu priprema za kampanju vakcinacije koja treba da počne sledećeg meseca.

Mpoks je uzrokovan virusom koji na ljude prenose zaražene životinje, ali se takođe može preneti sa čoveka na čoveka bliskim fizičkim kontaktom. Uzrokuje groznicu, bolove u mišićima i velike lezije na koži nalik čiru, au nekim slučajevima može biti smrtonosna.

Dok se dva miliona dodatnih doza koje je najavila laboratorija „izgleda da su dovoljne da zadovolje očekivanu kratkoročnu i srednjoročnu potražnju“, danski proizvođač lekova „nastavlja da istražuje dodatne poluge koje bi mogle dodatno proširiti kapacitet“, saopštila je kompanija.

Ovo uključuje razmatranje prenošenja „proizvodnje na druge kompanije bilo u Africi ili drugim delovima sveta”.

Vakcina je namenjena samo odraslima.

Kao rezultat prioriteta koji je dat vakcini protiv mpoks vakcine, Bavarian Nordic će odložiti neke druge narudžbine koje je trebalo da budu ispunjene 2024. do 2025. godine, saopštila je kompanija ne navodeći dalje detalje.