Google-ov AI model suočava se sa nadzorom Evropske unije od strane organa za zaštitu privatnosti

Google-ov AI model suočava se sa nadzorom Evropske unije od strane organa za zaštitu privatnosti

Regulatori Evropske unije saopštili su u četvrtak da istražuju jedan od Guglovih modela veštačke inteligencije zbog zabrinutosti u vezi sa usaglašenošću sa strogim pravilima bloka o privatnosti podataka.

Irska Komisija za zaštitu podataka saopštila je da je otvorila istragu o Google-ovom Pathvais Language Model 2, takođe poznatom kao PaLM2. To je deo širih napora, uključujući i druge nacionalne nadzorne grupe u bloku od 27 zemalja, da se ispita kako sistemi veštačke inteligencije rukuju ličnim podacima.

Sedište Gugla u Evropi je u Dablinu, tako da irski nadzorni pas deluje kao vodeći regulator kompanije za pravilnik o privatnosti bloka, poznat kao Opšta uredba o zaštiti podataka ili GDPR.

Komisija je saopštila da njena istraga ispituje da li je Gugl procenio da li bi obrada podataka PaLM2 verovatno rezultirala „visokim rizikom za prava i slobode pojedinaca“ u EU.

Veliki jezički modeli poput PaLM2 su ogromna gomila podataka koji deluju kao gradivni blokovi za sisteme veštačke inteligencije. Google koristi PaLM2 za napajanje niza generativnih usluga veštačke inteligencije, uključujući sumiranje e-pošte. Kompanija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Irski nadzorni pas saopštio je ranije ovog meseca da je platforma za društvene medije Elona Maska Ks pristala da trajno prestane da obrađuje korisničke podatke za svog AI chatbot Grok. Platforma je to učinila tek nakon što ju je nadzorni organ izneo na sud mesec dana ranije, podnoseći hitnu molbu Višem sudu da natera Ks da „obustavi, ograniči ili zabrani“ obradu ličnih podataka sadržanih u javnim objavama od strane njenih korisnika.

Meta Platforms je pauzirao svoje planove da koristi sadržaj koji su postavili evropski korisnici za obuku najnovije verzije svog velikog jezičkog modela nakon očiglednog pritiska irskih regulatora. Odluka je „nakon intenzivnog angažmana“ između njih dvojice, rekao je nadzorni pas u junu.

Italijanski regulator za privatnost podataka je prošle godine privremeno zabranio ChatGPT zbog kršenja privatnosti podataka i zahtevao od proizvođača četbota OpenAI da ispuni niz zahteva kako bi rešio svoje probleme.