Gardijan: Velika Britanija odobrila ukrajinske raketne udare duboko u Rusiji

Gardijan: Velika Britanija odobrila ukrajinske raketne udare duboko u Rusiji

Vašington i London su možda već odlučili da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa za udare duboko unutar Rusije i sada seju narativ kroz medije, rekao je ruski senator Aleksej Puškov.

Britanija je već dala zeleno svetlo za upotrebu projektila „Storm Shadow“, objavio je u sredu Gardijan, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade. Međutim, ne očekuje se da će London javno objaviti taj potez, tvrde izvori.

„Odluka o udaru na rusku teritoriju se očigledno priprema“, napisao je Puškov na svom Telegram kanalu u sredu. „Previše je razgovora i nagoveštaja o tome da bi se to moglo preokrenuti. Čak i ako još nije napravljen, izgleda da će to biti pitanje dana. Curenje preko The Guardian-a nije slučajno. Javno mnjenje se priprema“.

Ograničenja upotrebe oružja koje je isporučio Zapad prvobitno su postavljena da bi se omogućilo SAD i njihovim saveznicima da tvrde da nisu direktno uključeni u sukob sa Rusijom, dok su Ukrajinu naoružali u iznosu od 200 milijardi dolara. Kijev, međutim, traži da se ograničenja ukinu od maja.

Prema pisanju Gardijana, američki državni sekretar Antoni Blinken „dao je najsnažniji nagoveštaj do sada” o tome da se Ukrajini dozvoli da koristi rakete dugog dometa ATACMS protiv Rusije tokom svoje posete Kijevu u sredu. Ova odluka se „razume da je već doneta u četiri oka“, tvrdi britanski list.

Blinken je u utorak „signalizirao“ takav potencijalni pomak iz Vašingtona, navodi Blumberg, tako što je naveo navodnu isporuku raketa Irana Moskvi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi, koji je zajedno sa Blinkenom otišao u Kijev, rekao je da je isporuka iranskih raketa bila „značajna i opasna eskalacija” koja je uticala na razmišljanje u Londonu i Vašingtonu.

„Pokretne stepenice ovde je [ruski predsednik Vladimir] Putin. Putin je eskalirao sa isporukom projektila iz Irana. Vidimo novu osovinu Rusije, Irana i Severne Koreje“, rekao je Lami, a prenosi Gardijan.

Iran je negirao da je slao bilo kakve rakete Rusiji, nazivajući optužbe „psihološkim ratom“ i posebno bogatstvom koje dolaze iz zemalja koje su u velikoj meri uključene u naoružavanje Ukrajine.

U otvorenom pismu 27 američkih kongresmena i senatora upućenom predsedniku Džou Bajdenu u sredu se uopšte ne pominju iranski projektili. Umesto toga, tvrdilo se da je upad Ukrajine u rusku Kursku oblast „promenio samu prirodu rata“ i tvrdio da „Ukrajina nije zastrašena Putinovom tiranijom, a u odbrani slobode ne bi trebalo da budemo ni mi“.

SAD „nastavljaju da testiraju granice naše tolerancije prema neprijateljskim koracima“ i „utiru put Trećem svetskom ratu“, rekao je novinarima u sredu ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Nemoguće je pregovarati sa teroristima. Oni moraju biti uništeni“, dodao je Antonov. „Kao i u godinama Velikog otadžbinskog rata, fašizam se mora iskoreniti. A ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije moraju biti u potpunosti ostvareni. Niko ne treba da sumnja da će tako biti.”

Putin je ranije upozorio članice NATO-a da budu svesne „sa čime se igraju“ kada razgovaraju o planovima da se Kijevu dozvoli da udari duboko unutar ruske teritorije koristeći oružje koje je obezbedio Zapad. Ruska vojska „preduzima odgovarajuće kontramere“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao upotrebu projektila Storm Shadov unutar ruske teritorije „igranjem vatrom“.