Kurti: Moja poseta severu Kosova nije bila uperena ni protiv koga

Kurti: Moja poseta severu Kosova nije bila uperena ni protiv koga

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na sednici Vlade rekao da njegova jučerašnja poseta opštinama na severu Kosova nije bila uperena ni protiv koga, već da je njihov cilj bio da se „razumeju potrebe koje ove opštine imaju“.

„Juče smo zajedno sa ministrima Dželjaljom Svećljom i Eljbertom Krasnićijem bili u poseti opštini Leposavić, u selima Bistrica, Raje i Lešak, a zatim i u severnoj Mitrovici. Naše posete ovim opštinama nisu protiv bilo koga, one su neophodne da bi se razumele potrebe koje ove opštine imaju, jer smo ostavili po strani svaku predrasudu, čemu je naša vlada posvećena od prvog dana“, rekao je Kurti.

Dodao je da su posete imale za cilj da bi se razumelo „koliko su građani zapostavljeni“.

„U ovim opštinama ima ulaganja kojih nije bilo u dve prethodne decenije, dodaju se usluge koje su građanima nedostajale“, rekao je Kurti.

Govoreći o zatvaranju paralelnih opština na severu Kosova, odnosno privremenih organa koji su bili pod ingerencijom Beograda, Kurti je rekao da nakon izveštaja i potvrđenih dokaza kosovske institucije su „preduzele pravne aktivnosti za njihovo zatvaranje“, nakon što je utvrđeno da „paralelne opštine deluju na zauzetim prostorima i sprovode nezakonite aktivnosti u severnim opštinama“.

Dodao je da će u tim objektima biti smešteni policijska kancelarija za izdavanje vozačkih dozvola, Centar za socijalni rad, služba za registraciju vozila, kao i druge službe Ministarstva privrede, Ministarstva industrije i Ministarstva za zajednice i povratak.

„Naša vlada ne zatvara kancelarije, naprotiv, otvara ih. Ko je za zatvaranje i restrikciju videli smo krajem prošle nedelje. Grupe maskiranih ljudi u prisustvu policije Srbije na granici sa Kosovom na teritoriji Srbije odigrale su ulogu granične policije zaustavljanjem putničkih automobila i legitiminisanjem putnika da bi utvrdili njihovu etničku pripadnost. Naše institucije su radile tako da njihovi planovi propadnu, i propali su“, rekao je Kurti.