Pokazalo se da nasilje intimnog partnera utiče na kognitivni učinak žena

Pokazalo se da nasilje intimnog partnera utiče na kognitivni učinak žena

Kako starimo, verovatno je teže ponoviti telefonski broj koji smo upravo čuli. Oštećenje pamćenja smatra se normalnim delom starenja. Međutim, zbog različitih faktora rizika, neki ljudi doživljavaju veći pad. Nova studija sugeriše da fizičko nasilje od intimnog partnera može ubrzati pad radne memorije.

Rezultati studije će biti predstavljeni na godišnjem sastanku Društva za menopauzu 2024, održanom u Čikagu od 10. do 14. septembra.

Alarmantna jedna trećina žena tokom svog života biće pogođena nekom vrstom nasilja od intimnog partnera koje može dovesti do kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih posledica. To uključuje lošiji učinak na merenju kognitivnih funkcija. Nasilje intimnog partnera je fizička, emocionalna ili seksualna povreda koju nanese trenutni ili bivši intimni partner.

U novoj studiji koja je koristila podatke od više od 1.700 žena koje su učestvovale u Studiji o zdravlju žena širom nacije (SVAN), istraživači su pokušali da utvrde da li je iskustvo fizičkog nasilja intimnog partnera u pre- ili ranoj perimenopauzi bilo povezano sa strmijim padom u kasnijim godinama. testovi kognitivnih performansi.

Analize su prilagođene za rasu/etničku pripadnost, obrazovanje, finansijski napor, simptome depresije, probleme sa spavanjem i telesni bol.

Nalazi sugerišu da su žene koje su prijavile fizičko nasilje od intimnog partnera u godini pre SVAN osnovnog intervjua kasnije pokazale statistički značajno veći pad performansi radne memorije tokom vremena u poređenju sa ženama koje nisu prijavile nasilje.

Ovi nalazi podržavaju one ranijih studija koje su otkrile da je fizičko nasilje od intimnog partnera negativno povezano sa radnom memorijom.

„Ova analiza naglašava važnost daljeg istraživanja nasilja u intimnim partnerima, koje može biti nedovoljno prepoznat izvor nepovoljnog kognitivnog starenja“, kaže Džilijan Bejker, vodeći istraživač sa Univerziteta u Mičigenu.

„Važno je da zdravstveni radnici razumeju vezu između fizičkog nasilja i mentalnog zdravlja“, kaže dr Stefani Faubion, medicinski direktor Društva za menopauzu.

„Velika učestalost nasilja u intimnim partnerima bi trebalo da dodatno podstakne zdravstvene radnike da otvore razgovor o ovom osetljivom pitanju sa svojim pacijentima.“