Astma može povećati rizik od pobačaja i neplodnosti kod žena

Astma može povećati rizik od pobačaja i neplodnosti kod žena

Na nedavnom Kongresu Evropskog respiratornog društva (ERS) u Beču predstavljena je značajna studija koja ukazuje na to da žene koje se leče od astme imaju veće šanse za pobačaj i potrebu za tretmanom za neplodnost. Međutim, rezultati sugerišu da većina žena sa astmom može da ima bebe.

Studiju je predstavila dr Anne Vejen Hansen sa Odeljenja za respiratornu medicinu Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu, Danska. Ona je naglasila da astma, koja je česta kod žena u reproduktivnom dobu, može uticati na plodnost. Prethodne studije su pokazale da je ženama sa astmom potrebno duže da zatrudne i da češće koriste tretmane za plodnost u poređenju sa ženama bez astme.

„Naša studija je uključila sve danske žene rođene između 1976. i 1999. godine i pratila njihove reproduktivne ishode od 1994. do 2017. godine,“ rekla je dr Hansen. „Otkrili smo da su žene sa astmom imale viši procenat gubitka fetusa (17,0% naspram 15,7%) i veću potrebu za tretmanom za plodnost (5,6% naspram 5,0%). Međutim, procenat živorođenih beba bio je isti za žene sa i bez astme, što sugeriše da astma ne utiče na ukupni broj živorođenih.“

Dr Hansen je dodala da teže forme astme i učestaliji napadi mogu povećati potrebu za tretmanom plodnosti, ali su brojke pokazale da većina žena sa astmom uspeva da rodi. Studija takođe naglašava potrebu za daljim istraživanjima o uticaju muške astme na plodnost.

Profesor Lena Uller, predsedavajuća grupe ERS za farmakologiju i lečenje disajnih puteva, pohvalila je rezultate studije. „Umirujuće je da žene sa astmom imaju istu stopu živorođenja kao žene bez astme,“ izjavila je. „Međutim, rezultati takođe pokazuju da žene sa astmom treba da budu svesne mogućih reproduktivnih izazova i da razgovaraju sa svojim lekarom o planiranju porodice. Takođe je važno da se astma drži pod kontrolom kako bi se smanjili potencijalni problemi sa plodnošću.“

Studija pruža važne informacije za žene sa astmom koje planiraju porodicu i ističe značaj upravljanja astmom za očuvanje reproduktivnog zdravlja.