Katolički lideri izražavaju zabrinutost zbog reforme pravosuđa koju je pokrenuo predsednik Meksika

Katolički lideri izražavaju zabrinutost zbog reforme pravosuđa koju je pokrenuo predsednik Meksika

Katolički lideri u Meksiku su izrazili skepticizam u vezi sa predloženom reformom pravosuđa koju je inicirao predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Nadbiskup Gustavo Rodrigez istakao je da predložene promene ne pružaju sveobuhvatnu reviziju pravosudnog sistema niti garantuju unapređenje pravde. Lopez Obrador, koji je često sukobljen sa sudijama, tvrdi da su sudije u trenutnom sistemu korumpirane, te da bi novi predlog primorao sve sudije u zemlji da se kandiduju na izborima.

Ovaj predlog je izazvao talas protesta i kritika kako domaćih, tako i međunarodnih posmatrača i analitičara. Kritičari ističu da bi ovaj potez ugrozio nezavisnost pravosuđa i sistem kontrole i ravnoteže. Američki ambasador Ken Salazar je upozorio da bi izbor sudija mogao predstavljati rizik za meksičku demokratiju i trgovinske odnose između dve zemlje.

Nakon usvajanja zakona u Donjem domu Meksičkog Kongresa, sada se očekuje da će Senat usvojiti ovaj predlog. Biskup Ramon Kastro je apelovao na senatore da ozbiljno razmotre svoju odgovornost u vezi s ovim pitanjem. On je istakao potrebu za sveobuhvatnom reformom pravosuđa koja bi obuhvatila tužilaštva, lokalne sudove i poštovanje sudijske profesije.

Verski lideri su podržali žrtve nasilja, kako meksičke građane, tako i migrante, u proteklim godinama. Biskupi iz Gerera su čak pregovarali sa kriminalnim grupama u nastojanju da smanje nasilje u toj oblasti. Nedavni protesti širom zemlje su zahtevali pravdu i siguran povratak hiljada nestalih ljudi, a verski lideri su se pridružili ovim naporima.

Biskup Havijer Asero je podržao grupe majki koje tragaju za nestalom decom, ističući njihovu borbu za pravdu. Sa dolaskom nove vlasti, majke se nadaju promenama i apeluju na slušanje njihovih zahteva.

Katolička crkva je ranije izražavala zabrinutost povodom politike Lopeza Obradora, posebno nakon ubistva jezuitskih sveštenika. Sada se lideri katoličke vere mole za ozbiljnost senatora u donošenju odluka koje će uticati na pravdu i bezbednost u zemlji.