Novi pametni saobraćajni sistemi u Juti obećavaju manja zagušenja i bolju bezbednost

Novi pametni saobraćajni sistemi u Juti obećavaju manja zagušenja i bolju bezbednost

U najvećem gradu Jute, Solt Lejk Sitiju, novi visoko-tehnološki sistem saobraćaja koristi radio predajnike u autobusima kako bi direktno komunicirao sa saobraćajnim signalima, omogućavajući im da produže trajanje zelenog svetla kada se približavaju. Ovaj sistem, poznat kao V2K (vozilo-svemu), značajno smanjuje zagušenja na „pametnim ulicama“ i predstavlja samo deo šire inicijative „Poveži Zapad“, koja ima za cilj da poveže vozila i infrastrukturu u Juti, Koloradu i Vajomingom.

Ova tehnologija omogućava vozilima da šalju podatke o saobraćajnim uslovima, kao što su kočenje, aktivacija brisača ili proklizavanje točkova, u realnom vremenu, čime se pruža precizna slika trenutnih uslova na putu. Prema analizi, samo implementacija V2K tehnologije mogla bi da spreči između 439.000 i 615.000 sudara godišnje i spasi između 987 i 1.366 života, što pokazuje njen potencijal za poboljšanje bezbednosti na putevima.

Dan Langenkamp, koji je izgubio suprugu u saobraćajnoj nesreći, pozvao je na bržu i širu primenu ove tehnologije kako bi se smanjila smrtnost i ozbiljne povrede na putevima. Iako je sistem dizajniran da štiti privatnost, neki kritičari izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da se iz prikupljenih podataka mogu identifikovati pojedinci.

Plan federalne vlade predviđa da do 2028. godine barem 25% signaliziranih raskrsnica u 75 glavnih gradskih oblasti bude opremljeno ovom tehnologijom. Već sada, Solt Lejk Siti je postigao više od 20% implementacije, dok drugi gradovi, poput Mičigena i Teksasa, testiraju slične projekte.

Tehnologija povezanih vozila, kao što je V2K, predstavlja „digitalni sigurnosni pojas“ za saobraćaj, omogućavajući vozilima i infrastrukturnim sistemima da komuniciraju bez prekida i unapređuju sigurnost i efikasnost na putevima.