6,7 odsto odraslih u SAD ne može da koristi automatske uređaje za krvni pritisak zbog veličine ruke

6,7 odsto odraslih u SAD ne može da koristi automatske uređaje za krvni pritisak zbog veličine ruke

Procenjuje se da 6,7 odsto odraslih u SAD ne može da koristi popularne automatske uređaje za krvni pritisak zbog obima ruku, prema istraživačkom pismu objavljenom na internetu 5. septembra u časopisu Hipertension koje se poklapa sa naučnim sesijama Američkog udruženja za srce za hipertenziju 2024, održanim od 5. do 8. septembra u Čikagu.

Eileen Kaur, iz srednje škole Hauard u Ellicott Citi-u, Merilend, i kolege su procenili veličine manžetne u 10 popularnih uređaja za krvni pritisak iz Amazonove kategorije automatskog krvnog pritiska i kvantifikovali pokrivenost opsega obima ruku među 13.826 odraslih koji su učestvovali u nacionalnom pregledu zdravlja i ishrane, anketa (2015. do 2020.).

Istraživači su otkrili da od 10 procenjenih uređaja, devet nudi veličine manžetne koje pokrivaju obim ruku od 22 do 42 cm, a jedan nudi veličine od 22 do 40 cm. Procenjuje se da 6,7 procenata odraslih u SAD (što odgovara 17,3 miliona odraslih) nije moglo da koristi ove uređaje „kao što jesu“ zbog obima ruku <22 cm (0,3 procenta [0,8 miliona], uključujući 32,3 procenta sa hipertenzijom) ili >42 cm (6,4 procenata [16,5 miliona], uključujući 67,3 procenata sa hipertenzijom). Odrasli crnci (11,8 procenata) imali su veći procenat koji nisu obuhvaćeni ovim uređajima nego druge rasne/etničke grupe (6,6, 5,2 i 1,8 procenata za bele, latinoameričke i azijske odrasle). Sličan procenat žena (6,9 procenata) i muškaraca (6,6 procenata) nije ispunjavao uslove za ove uređaje.

„Da bi povećali pravičnost, proizvođači bi trebalo da daju prioritet razvoju i pristupačnoj prodaji uređaja za merenje krvnog pritiska koji prihvataju obim ruku veći od 42 centimetra, a zdravstveni radnici bi trebalo da mere obim ruku pacijenata kako bi im pomogli da odaberu odgovarajuću veličinu manžetne kada kupuju kućnu krv. uređaj za pritisak“, rekao je stariji autor Kunihiro Macushita, MD, Ph.D., sa Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravlja u Baltimoru, rekao je u saopštenju.

Jedan autor je otkrio veze sa Fukudom Denšijem.