Papa donosi gomilu humanitarne pomoći

Papa donosi gomilu humanitarne pomoći

Papa Franja je posetio perifernu katoličku crkvu u Papui Novoj Gvineji, gde je održao misu i pružio humanitarnu pomoć i igračke misionarima i vernicima. Više od 35.000 ljudi prisustvovalo je misi u Port Morsbiju, gde je Franja naglasio važnost blizine Boga čak i u udaljenim delovima sveta. Nakon misnog obreda, Franja je otputovao u Vanimo, na severozapadnoj obali zemlje, gde je posetio malu katoličku zajednicu.

Papa Franja, putujući sa minimalnom pratnjom, doputovao je u Vanimo C-130 avionom Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga, noseći tonu humanitarne pomoći. Ovaj gest podrške uključivao je lekove, odeću i igračke za decu. Franja je izbegavao putovanja u evropske prestonice, preferirajući posete udaljenim zajednicama gde su katolici manjina, kako bi istakao važnost crkve na periferiji.

Vanimo, grad sa populacijom od 11.000 stanovnika, predstavlja takvu udaljenu zajednicu. Franja, prvi latinoamerički papa, gaji posebnu naklonost prema katoličkim misionarima i često ih ističe kao uzore za crkvu. Poseta Papui Novoj Gvineji bila je deo Franjinog putovanja po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, gde je dao podršku katoličkoj zajednici u različitim delovima regiona.