Vakcinacije protiv mipoksa u Kongu počeće sledećeg meseca, kažu vlasti

Vakcinacije protiv mipoksa u Kongu počeće sledećeg meseca, kažu vlasti

Kampanja vakcinacije protiv mipoksa u Kongu počeće 2. oktobra, saopštile su vlasti u subotu, a radnici će se prvo fokusirati na tri najteže pogođene provincije.

Odrasli u provincijama Ekvater, Južni Kivu i Sankuru biće prvo vakcinisani, rekla je za Asošijeted pres Kris Kacita Osako, koordinator Kongo komiteta za odgovor na majmunske boginje.

Ranije ove nedelje, prva serija vakcina protiv mpoks vakcina stigla je u glavni grad Konga, centar epidemije. 100.000 doza vakcine JINNEOS, koju proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, donirala je Evropska unija preko HERA, agencije bloka za vanredne zdravstvene situacije. U subotu je isporučeno još 100.000.

200.000 doza je samo delić od 3 miliona doza za koje su vlasti rekli da su potrebne za okončanje izbijanja mipoksa u Kongu, epicentru globalne zdravstvene vanredne situacije. Zemlje Evropske unije su se obavezale da će donirati više od 500.000 drugih, ali je rok za njihovu isporuku ostao nejasan.

Od početka 2024. godine bilo je 5.549 potvrđenih slučajeva mipoksa širom kontinenta, sa 643 povezana smrtna slučaja, što predstavlja oštru eskalaciju i infekcija i smrtnih slučajeva u poređenju sa prethodnim godinama. Slučajevi u Kongu su činili 91% od ukupnog broja. Većina infekcija mipoksom u Kongu i Burundiju, drugoj najpogođeniji zemlji, je kod dece mlađe od 15 godina.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija pokrenuli su u petak plan za reagovanje na čitavom kontinentu na izbijanje mipoksa, tri nedelje nakon što je SZO proglasila epidemije u 12 afričkih zemalja globalnim vanrednim stanjem.

Kongo je izdao hitno odobrenje za vakcinu, koja je već korišćena u Evropi i Sjedinjenim Državama kod odraslih. Za sada, uvođenje će biti rezervisano za odrasle, a prioritetne ciljne grupe su oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima i seksualnim radnicima, rekao je novinarima u petak generalni direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Žan Kaseja.

Evropska agencija za lekove ispituje dodatne podatke kako bi mogla da ga primeni deci uzrasta od 12 do 17 godina, što bi se moglo dogoditi krajem meseca, rekao je generalni direktor HERA-e Loran Muskel.