Najveći skijaški centar na svetu otvara se u Šangaju dok Kina beleži najtopliji mesec

Najveći skijaški centar na svetu otvara se u Šangaju dok Kina beleži najtopliji mesec

Šangaj je u petak otvorio najveće zatvoreno skijalište na svetu, dočekujući posetioce u snežnim odelima na svojim veštačkim stazama dok je Kina izvestila o svom najtoplijem avgustu u poslednjih 60 godina.

Ovogodišnje severno leto zabeležilo je najviše globalne temperature ikada zabeležene, a na fauk-Alpine trgu gde je održana ceremonija otvaranja odmarališta, živa je već dostigla 30 stepeni Celzijusa do 9:00 po lokalnom vremenu.

Ali temperatura je pala na znatno ispod nule unutar kavernoznog atrijuma, gde su posetioci prešli sa naočara za sunce i majica u podstavljene kombinezone, a neki su se odlučili za dizajnerske naočare ili šlemove sa krilima slepih miševa.

Na vrhu staze, snouborderka Džesika Džang bila je neuspešna zbog avgustovskog toplotnog rekorda.

„Kada je klima u pitanju, osećam se kao da imate uspone i padove temperature—možda svakih nekoliko godina dođe najtoplija godina“, slegnula je ramenima.

Ova godina će verovatno biti najtoplija na Zemlji u istoriji, nadmašivši rekord postavljen 2023, prema klimatskim monitorima EU.

Klimatske promene su uticale na tradicionalne destinacije za skijanje na otvorenom, pri čemu se led i sneg povlače kako globalne temperature rastu.

Kina je najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, iako se poslednjih godina takođe pojavila kao globalni lider u obnovljivim izvorima energije.

Čak i dok se zemlja zagreva, ogromna podrška vlade i interesovanje rastuće srednje klase doveli su do novih visina skijaške industrije u Kini, posebno nakon što je Peking bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.

Zemlja je vodeća u svetu kada su u pitanju zatvorena skijališta, sa polovinom prvih deset na svetu po površini snega, prema Dakue Consultingu.

U petak, Šangajsko skijalište L*SNOV Indoor Theme Theme Resort zvanično je sertifikovano od strane Ginisove knjige rekorda kao najveće na svetu, pretekavši prethodnog rekordera — takođe u Kini, u severnom Harbinu.

Po uzoru na glečer, snežni svet od 90.000 kvadratnih metara nadvisuje priobalni Lingan, oko 1,5 sat udaljen od centra grada.

U izveštaju vlade Šangaja u avgustu se priznaje da će takvi projekti „neizbežno potrošiti mnogo energije“.

Ali napominje da je odmaralište izgrađeno da maksimizira ponovnu upotrebu energije, kroz elemente kao što su skladištenje leda i sistemi za povrat otpadne toplote, kao i obimne krovne fotonaponske jedinice.

Njegov završetak je nekoliko puta odlagan – industrijski mediji su izvestili da je prvobitno planirani datum otvaranja bio 2019.

Ni njegov period mekog otvaranja nije bio potpuno gladak.

Odmaralište je saopštilo da će dodati dodatne mere bezbednosti nakon nesreće u kojoj je jedan gost tvrdio da je odsečen prst, preneli su državni mediji u sredu.