Ukrajina i MMF započinju razgovore o fiskalnim reformama

Ukrajina i MMF započinju razgovore o fiskalnim reformama

Rukovodstvo Ministarstva finansija i Narodne banke Ukrajine, zajedno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, započelo je u sredu raspravu o merama ekonomske i finansijske politike u okviru pete revizije Programa proširenog fonda, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

Ključne teme su sprovođenje mera definisanih EFF-om do sledeće revizije, a posebno sprovođenje fiskalnih strukturnih reformi. Pored toga, stranke će razmotriti pitanje vraćanja održivosti duga i prioritete vladinih reformi.

Ministarstvo finansija je navelo da je od početka septembra 2024. godine, u okviru EFF-a, Ukrajina implementirala 23 strukturna signala od 37 predviđenih Memorandumom sa MMF-om. Od toga, 14 svetionika se odnosi na fiskalni sektor.

„Od invazije u punom obimu, MMF je za Ukrajinu izdvojio 10,2 milijarde dolara budžetske pomoći, što je treći najveći izvor spoljnog finansiranja posle EU i SAD. Nastavljamo da sistematski radimo sa međunarodnim partnerima na obezbeđivanju makrofinansijske stabilnosti. U ratnim uslovima pomoć Fonda u ovom procesu je koordinacija između donatora, što doprinosi mobilizaciji resursa za prioritetne potrebe Ukrajine“, rekao je ministar finansija Sergej Marčenko.

Zauzvrat, šef Narodne banke Andrij Pišnji je naglasio da su „obaveze rezervisane prema Narodnoj banci uoči petog pregleda (EFF – prim. aut.) gotovo u potpunosti ispunjene, neke čak i pre vremena”.

„U okviru misije, posebno ćemo se fokusirati na mogućnosti zalihe domaćih sredstava za pokrivanje potreba državnog budžeta, koje su povećane zbog trajanja i intenziteta rata. Ovo zaista nije lak zadatak. Vidimo da se radi na domaće tržište duga će igrati značajnu ulogu u njegovom rešavanju“, rekao je šef NBU.

Misija MMF-a radiće u Ukrajini od 4. do 10. septembra.

U sredu, 4. septembra, misija Međunarodnog monetarnog fonda započela je pregovore sa ukrajinskim vlastima u vezi sa petom revizijom Programa proširenog finansiranja (EFF) u iznosu od 1,1 milijardu dolara.