Utvrđeno je da menstrualni ciklus utiče na širenje mutantnih ćelija u tkivu dojke

Utvrđeno je da menstrualni ciklus utiče na širenje mutantnih ćelija u tkivu dojke

Tim istraživača iz VIB-KU Leuven centra za biologiju raka, Holandskog instituta za rak i Oncode instituta i Univerziteta u Kembridžu otkrio je da odbrambeni mehanizam povezan sa menstrualnim ciklusom igra ulogu u širenju mutantnih ćelija unutar tkiva dojke.

Nova studija objavljena u časopisu Nature opisuje kako rast i naknadno uklanjanje dodatnih mlečnih kanala u tkivu dojke tokom menstrualnog ciklusa može doprineti širenju mutantnih ćelija koje dovode do velikih mutantnih polja sklonih razvoju tumora.

Iako tkivo kod zdravih osoba može izgledati potpuno normalno, ono može sadržati velika polja mutantnih ćelija koje su sposobne da prerastu u tumor. Što više ćelija unutar normalnog izgleda, ali mutantnog polja, veća je šansa da će se jedna od ovih ćelija ponašati abnormalno i razviti u rak. Do danas, istraživači nisu sigurni kako se ova velika polja mutantnih ćelija razvijaju u normalnom tkivu.

Neke teorije sugerišu da mutantne ćelije koje se šire po velikim poljima tkiva mogu igrati ključnu ulogu u započinjanju i ponovnom pojavljivanju raka dojke kod ljudi. Međunarodni tim istraživača predvođen profesorkama Kolindom Šele iz VIB-KU centra za biologiju raka u Leuvenu, Jakom van Renenom sa Holandskog instituta za rak i Oncode Instituta, iz Cancer Grand Challenges tima PRECISION je sada objavio nova otkrića koja sugerišu da mehanizam odgovoran za normalno remodeliranje tkiva dojke tokom menstrualnog ciklusa je potencijalni pokretač razvoja raka dojke.

Tokom ekvivalentnog menstrualnog ciklusa kod miševa, mlečne žlezde se remodeliraju. Povišeni nivoi estrogena obezbeđuju stvaranje malih alveola koje nakon trudnoće prerastu u jedinice koje proizvode mleko. Međutim, kada nema trudnoće, telo prepoznaje da ove alveole nemaju svrhu. Na kraju ciklusa, telo stoga razbija ove mlečne kanale uklanjajući većinu proširenih ćelija.

Iako se čini da je ovaj mehanizam veoma efikasan u čišćenju viška ćelija, uključujući mutantne ćelije, čini se da nije nepogrešiv. Telo čisti većinu ovih ćelija na kraju ciklusa, ali neke mutantne ćelije, slučajno, mogu preživeti ovaj proces. Umesto toga, remodeliranje tkiva sada omogućava ovim ćelijama da se razmnožavaju i šire unutar normalnog tkiva.

Prema tome, prirodno preoblikovanje tkiva u dojci izgleda kao mač sa dve oštrice: s jedne strane, ono dovodi do prirodnog uklanjanja viška (i normalnih i mutantnih) ćelija; s druge strane, olakšava širenje nekoliko mutantnih ćelija unutar zdravog tkiva.

Colinda Scheele kaže: „U našoj studiji, posmatrali smo evoluciju mutantnih ćelija pre nego što su se razvile u rak. Tačnije, označili smo i zdrave i mutirane matične ćelije u tkivu dojke miševa i pratili njihovo ponašanje tokom nekoliko meseci. Naši nalazi su pokazali da je menstrualni ciklus uticao na ponašanje obeleženih ćelija i omogućio da se neke od njih šire na velike udaljenosti“.

Jacco Van Rheenen dodaje: „Naši nalazi pokazuju da sa svakim menstrualnim ciklusom postoji mala šansa da mutirani klonovi postanu veći i rašire se na velike površine unutar tkiva dojke. To takođe znači da veći broj ciklusa povećava šanse za ovo što se dešava i stoga šanse za razvoj raka na vreme, takođe potencijalno objašnjava zašto trudnoća i dojenje smanjuju šanse za rak dojke.

Iako ova studija pruža bolje razumevanje ranijih faza formiranja tumora, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo kako i gde zdravstveni radnici mogu da intervenišu kako bi se osiguralo da se ćelije koje nose mutacije ne razviju u rak. Kao sledeći korak, tim se nada da će ispitati ljudsko tkivo donatora kako bi proverio da li isti mehanizmi deluju u ljudskom telu.