Prvo randomizovano ispitivanje pokazuje da obrazovanje za zdravstvene radnike može da poboljša primenu smernica

Prvo randomizovano ispitivanje pokazuje da obrazovanje za zdravstvene radnike može da poboljša primenu smernica

Utvrđeno je da je pridržavanje preporuka smernica za atrijalnu fibrilaciju (AF) loše u kliničkoj praksi širom Evrope, ali je strukturirani obrazovni program za zdravstvene radnike poboljšao primenu preporuka za kontrolu srčanog ritma kod pacijenata, prema najnovijem istraživanju predstavljenom u Hot Line-u sednici 1. septembra na Kongresu ESC 2024 i istovremeno objavljeno u Europace.

Objašnjavajući zašto je istraživanje sprovedeno, glavni istraživač, profesor Dipak Koteča sa Univerziteta u Birmingemu, Velika Britanija, rekao je: „Iako smernice, poput onih iz ESC-a, imaju za cilj da podrže zdravstvene radnike u primeni optimalne nege, njihove preporuke često nisu implementiran u kliničkoj praksi, pri čemu je edukacija zdravstvenog osoblja identifikovana kao glavna prepreka.“

„Sproveli smo STEEER-AF, prvo randomizovano kontrolisano ispitivanje ESC-a, sa Evropskom asocijacijom za srčani ritam (EHRA) i ESC Savetom za moždani udar, kako bismo testirali da li strukturirani obrazovni program za zdravstvene radnike može poboljšati pružanje nege AF u skladu sa smernicama širom Evrope.“

„Otkrili smo da je poštovanje preporuka za kontrolu srčanog ritma bilo nisko, ali je bilo poboljšanja korišćenjem kratke i ciljane obrazovne intervencije za zdravstveno osoblje.“

STEEER-AF je bila klaster randomizovana studija sprovedena u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Centri za lečenje, a ne pojedinci, su randomizovani u jednu od dve grupe. U centrima koji su randomizirani u interventnu grupu, zdravstveni radnici su dobili dodatni strukturirani edukativni program tokom 16 nedelja, koji je ciljao na prevenciju moždanog udara, kontrolu ritma i integrisanu negu, uz učenje podržano od strane stručnih lokalnih trenera.

Intervenciju su razvili ESC Education, EHRA, eksterni voditelji sadržaja i nezavisna agencija za medicinsko obrazovanje. Zdravstveni radnici su u proseku proveli 9,2 sata na platformi za onlajn učenje. U centrima randomiziranim u kontrolnu grupu, zdravstveni radnici su primali samo svoje postojeće obrazovne aktivnosti.

Ko-primarne krajnje tačke bile su pridržavanje preporuka ESC klase I i III, na nivou svakog pojedinačnog pacijenta, za prevenciju moždanog udara i kontrolu ritma, ponovo procenjene 6–9 meseci nakon randomizacije korišćenjem objektivnih metoda u svakom centru.

Ukupno je proučavano 1.732 pacijenta sa AF iz 70 randomizovanih centara. Prosečna starost bila je 69 godina, 37% su bile žene, a srednji rezultat CHA2DS2-VASc bio je 3,2, što je u skladu sa populacijom u stvarnom svetu.

Nije bilo značajnog poboljšanja u pridržavanju smernica za prevenciju moždanog udara, koje se promenilo sa 63,4% na 67,5% u interventnoj grupi i sa 58,6% na 60,9% u kontrolnoj grupi (prilagođeni odnos rizika [RR] 1,10; 95% interval poverenja [CI ] 0,97–1,24; p=0,13).

Primećeno je značajno poboljšanje od 51% u pridržavanju smernica za kontrolu ritma, koje se povećalo sa 21,4% na 33,9% u interventnoj grupi i sa 20,5% na 22,9% u kontrolnoj grupi (prilagođeno RR 1,51; 95% CI 1,04–2,18); 0,03).

Takođe je došlo do značajnog poboljšanja u sekundarnom ishodu koji je prijavio pacijent koji je procenjivao osam domena integrisanog upravljanja AF, koji se poboljšao na 77,0% sa intervencijom i na 71,0% u kontrolnoj grupi (poboljšanje prilagođeno osnovnoj liniji od 5,1%; 95% CI 1,4 do 8,9; p=0,01).

„Ispitivanje STEEER-AF pokazuje da ciljano obrazovanje za zdravstvene radnike može poboljšati pridržavanje smjernica na nivou pacijenata tamo gdje postoje značajne praznine u implementaciji, što je jasno pokazano za kontrolu ritma u AF.“

„Sve u svemu, briga o AF nije bila u skladu sa prethodnim preporukama smernica, što je zahtevalo potpuno ponovno razmišljanje o tome kako se smernice konstruišu, šire i primenjuju. Kao rezultat STEEER-AF, nove ESC smernice za upravljanje AF iz 2024. uključuju brojni pristupi za poboljšanje ‘AF-CARE’, sa novim putevima pacijenata dizajniranim da učine primenu preporuka lakšom i doslednijom.“

„Pored toga, istovremeno smo lansirali verziju za pacijente Smernica za AF 2024, da osnažimo pacijente i podstaknemo pristup zajedničke nege sa multidisciplinarnim zdravstvenim osobljem“, zaključio je profesor Koteča.