Prvog dana bez X, mnogi Brazilci kažu da se osećaju odvojeno od sveta

Prvog dana bez X, mnogi Brazilci kažu da se osećaju odvojeno od sveta

Blokiranje platforme društvenih medija X u Brazilu podelilo je korisnike i političare u vezi sa legitimnošću zabrane, a mnogi Brazilci u nedelju su imali poteškoća i sumnje u navigaciju na drugim društvenim medijima u odsustvu iste.

Gašenje platforme Elona Maska počelo je rano u subotu, čineći je uglavnom nedostupnom i na vebu i putem mobilnih aplikacija nakon što je milijarder odbio da imenuje pravnog zastupnika u zemlji, propuštajući rok koji je nametnuo sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes. Blokada označava eskalaciju višemesečne svađe između Maska i de Moraesa oko slobode govora, krajnje desničarskih naloga i dezinformacija.

Brazil je bio jedno od najvećih tržišta za X, sa desetinama miliona korisnika.

„Imam osećaj da nemam pojma šta se trenutno dešava u svetu. Bizarno“, napisao je pisac zabave i težak X korisnik Čiko Barni na Threads, tekstualnoj aplikaciji koju je razvio Instagram koju je Barni koristio kao alternativu. „Ovaj algoritam Threads je kao restoran koji može da jede sve što možete da jedete u kome konobar stalno servira stvari koje nikada ne bih naručio.

Blueski, platforma društvenih medija koja je pokrenuta prošle godine kao alternativa X i drugim poznatijim sajtovima, zabeležila je veliki priliv Brazilaca u poslednjih nekoliko dana. Kompanija je u petak saopštila da je videla oko 200.000 novih korisnika iz Brazila da se prijavilo za to vreme, a broj „nastavlja da raste iz minuta u minut“. Brazilski korisnici takođe postavljaju rekorde za aktivnosti kao što su sledeće i lajkove, rekao je Blueski.

Prethodni korisnici drugih platformi poželeli su dobrodošlicu Brazilcima u svoje redove. „Zdravo bukvalno svima u Brazilu“, napisao je korisnik na Threads. „Ovde smo mnogo ljubazniji od Tvitera“, rekao je drugi.

Migracija platforme nije neuobičajena za Brazilce, koji su bili veliki usvojitelji Orkut-a, a kada je Orkut postao kaput, vrlo rado su prešli na druge platforme.

X nije toliko popularan u Brazilu kao Facebook, Instagram, IouTube ili TikTok. Međutim, ona ostaje važna platforma na kojoj Brazilci učestvuju u političkim debatama i veoma je uticajna među političarima, novinarima i drugim kreatorima mišljenja.

To je takođe mesto gde dele svoj smisao za humor. Mnogi od najpoznatijih memova u zemlji potiču iz objava na X pre nego što su se proširili na druge društvene mreže. Prošle nedelje, na primer, Brazilci su zajedno napravili apsurdnu priču za izmišljenu telenovelu, zajedno sa tematskom pesmom kreiranom pomoću alata veštačke inteligencije.

Pop zvezde i njihove fanbaze takođe su pogođene time što su Brazilci izostavljeni sa platforme.

„Čekaj mnogo mojih fan stranica su Brazilci!!! Vratite se, čekajte!!“, rekla je Cardi B u petak na X. Fan stranica posvećena Timothee Chalametu, poznatom pod imenom TimotheeUpdates, rekla je da će privremeno prestati da se ažurira jer su svi njeni administratori Brazilci.

De Moraes je rekao da će X ostati suspendovan dok ne ispuni njegove naredbe, a takođe je odredio dnevnu kaznu od 50.000 reala (8.900 dolara) za ljude ili kompanije koje koriste virtuelne privatne mreže ili VPN-ove za pristup. Pojedini pravni stručnjaci doveli su u pitanje osnovanost te odluke i način na koji će ona biti sprovedena. Drugi su sugerisali da je taj potez bio autoritaran.

Brazilska advokatska komora navela je u petak u saopštenju da će zatražiti od Vrhovnog suda da preispita kazne izrečene svim građanima koji koriste VPN-ove ili druga sredstva za pristup X-u bez dužnog postupka. Advokatura je tvrdila da sankcije nikada ne bi trebalo da se uvode po kratkom postupku pre nego što se obezbedi akuzatorni proces i pravo na punu odbranu.

„Puno sam koristio VPN-ove u autoritarnim zemljama poput Kine da nastavim da pristupam sajtovima sa vestima i društvenim mrežama“, rekao je Maurisio Santoro, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu u Rio de Žaneiru, na platformi pre njenog zatvaranja. „Nikad mi nije palo na pamet da će ova vrsta alata biti zabranjena u Brazilu. To je distopijski.“

Pretraga u petak na X je pokazala da se stotine brazilskih korisnika raspituju o VPN-ovima koji bi im potencijalno mogli omogućiti da nastave da koriste platformu tako što će izgledati da se prijavljuju izvan zemlje.

„Tirani žele da pretvore Brazil u još jednu komunjarsku diktaturu, ali mi nećemo odustati. Ponavljam: ne glasajte za one koji ne poštuju slobodu govora. Orvel je bio u pravu“, objavio je desničarski kongresmen Nikolas Fereira, jedan od najbližih saveznika bivšeg predsednika Jaira Bolsonara, pre nego što je X otišao. Musk je odgovorio emodžijem koji sugeriše saglasnost: „100“.

Fereira je 28-godišnji Jutjuber koji je dobio najviše glasova od 513 izabranih saveznih poslanika na izborima 2022. godine. De Moraes je naredio blokiranje njegovih naloga na društvenim mrežama nakon što je gomila Bolsonarovih pristalica napala brazilski Kongres, predsedničku palatu i Vrhovni sud u januaru 2023. tražeći da poništi izbore.

Zakonodavac Bia Kicis rekao je da će „posledice napada Aleksandra de Moraesa na Elona Maska, X i Starlinka biti žaljenje za Brazilce“. Ona je takođe pozvala Rodriga Pačeka, predsednika Senata zemlje, da deluje. Kicis je više puta pozivao Pačeka da otvori postupak opoziva protiv sudije Vrhovnog suda.

„Moramo da napustimo ovo stanje apatije i sprečimo da se desi ono najgore“, takođe je rekao pro-Bolsonarov poslanik, čije je profile de Moraes blokirao 2022.

Bivši predsednik je u subotu na Instagramu rekao da je X-ov odlazak iz Brazila „još jedan udarac našoj slobodi i pravnoj sigurnosti“.

„To ne samo da utiče na našu slobodu izražavanja, već i podriva poverenje međunarodnih kompanija u delovanje na brazilskom tlu, sa uticajima u rasponu od nacionalne bezbednosti do kvaliteta informacija koje stižu do naših građana“, rekao je Bolsonaro.

U petak je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao odluku de Moraesa i namerio Maska da se postavi kao da je iznad zakona tokom intervjua za Radio MaisPB.

„Svaki građanin, bilo gde u svetu, koji ima investicije u Brazilu, podleže brazilskom ustavu i brazilskim zakonima. Dakle, ako je Vrhovni sud doneo odluku da građani ispoštuju određene stvari, oni ili moraju da se povinuju ili da preduzmu druge korake“, rekao je Lula. „Ne može to da ne poštuje zato što tip ima mnogo novca.

Ana Hulija Alves de Oliveira, 18-godišnja studentica, rekla je da mnogi mladi ljudi poput nje više ne gledaju vesti ili čitaju novine, oslanjajući se isključivo na platforme društvenih medija kao što je X za svoje vesti. Bez ove platforme, osećala se nepovezano.

„Izgubila sam vezu sa onim što se dešava širom sveta“, rekla je. „I tamo sam video mnogo zabave, tako da je ovo za mene nova stvarnost.“