Istraživanja otkrivaju širenje komaraca koji nose malariju u Jemenu

Istraživanja otkrivaju širenje komaraca koji nose malariju u Jemenu

Malarija ostaje značajan globalni zdravstveni problem, sa oko 249 miliona slučajeva prijavljenih u 2022. od strane Svetske zdravstvene organizacije. Komarac koji nosi malariju, Anopheles stephensi, nedavno se proširio u Afriku i sada je otkriven u Jemenu, prema novom istraživanju Univerziteta Bejlor.

Istraživač komaraca u Bejloru, dr Tamar Karter, docent biologije i biolog za tropske bolesti, i Ministarstvo zdravlja u glavnom gradu Jemena, Sani, objavili su studiju u časopisu Emerging Infectious Diseases, u kojoj detaljno opisuju širenje invazivnog komaraca u Jemenu i njihove veze sa istočnom Afrikom.

Istraživanje naglašava stalnu opasnost od malarije u regionima na koje ranije nije uticala vrsta komaraca Anopheles stephensi.

„Zabrinutost raste oko statusa i širenja vrste komaraca Anopheles stephensi u mediteranskom regionu“, rekao je Karter. „Vidimo sve veće dokaze o otpornosti ovog komaraca na više klasa insekticida, njegovu povezanost sa nedavnom epidemijom malarije i genomske dokaze da mesta izbijanja mogu takođe biti centralne lokacije za ovaj invazivni komarac da putuje u nova područja.“

Karter je zajedno sa dr. Methakom Assadom, glavnim istraživačem i menadžerom Jemenskog nacionalnog programa za kontrolu malarije, analizirao nezrele komarce prikupljene sa dve poluurbane lokacije u Jemenu: u okrugu Ad Dahi u decembru 2021. dok je vršio nadzor komaraca Aedes aegipti tokom izbijanja denga groznice. , i u okrugu Zabid tokom mesečnog nadzora Anophelesa u martu 2022. Uzorci morfološki identifikovani kao komarci Anopheles stephensi su sačuvani i poslati u Carterovu laboratoriju na Univerzitetu Bejlor na molekularnu analizu.

Studija, rekao je Carter, pruža kritičan uvid u genetsku raznolikost komaraca Anopheles stephensi u Jemenu.

Karter je ranije otkrio kritične uvide u širenje invazivnog komarca Anopheles stephensi na Rogu Afrike, koji predstavlja značajnu pretnju po javno zdravlje u tim novim regionima.

Sa svojim najnovijim novim istraživanjem o otkrivanju komaraca u Jemenu, Karter se zalaže za opsežnu genomsku analizu i pojačane napore u nadzoru širom Jemena i susednih regiona kako bi se bolje razumelo i kontrolisalo širenje Anopheles stephensi. Ovi koraci su, rekla je ona, od vitalnog značaja za rešavanje uticaja malarije na javno zdravlje, posebno u oblastima visoke prevalencije.