Pozitivna iskustva u detinjstvu mogu zaštititi zdravlje srca dece

Pozitivna iskustva u detinjstvu mogu zaštititi zdravlje srca dece

Doživljavanje nevolja u detinjstvu može naškoditi zdravlju srca deteta, ali pozitivna iskustva pružaju tampon, prema novoj studiji.

Istraživanje, koje je predvodio Mardokov dečji istraživački institut i objavljeno u Međunarodnom časopisu za kardiologiju, otkrilo je da štetna iskustva negativno utiču na kardiovaskularno zdravlje u detinjstvu, dok su ona pozitivna imala blagotvoran efekat i mogla bi da spreče neke štete izazvane nedaćama.

Za studiju, podaci su dobijeni iz Longitudinalne studije australijske dece (LSAC), koja je pratila 5.107 beba od rođenja do 12 godina.

Utvrđeno je da nevolje u detinjstvu koje se doživljavaju od rođenja do 11 godina, kao što su nasilje u porodici i mentalno zdravlje roditelja, mogu dovesti do lošeg kardiovaskularnog zdravlja kasnije u detinjstvu. Nasuprot tome, pozitivna iskustva poput toplog roditeljstva i života u bezbednom životnom okruženju bila su povezana sa boljim zdravljem srca.

Pozitivna iskustva takođe mogu pomoći da se objasni zašto neka deca napreduju u nevoljama, delujući kao tampon za neke od mogućih negativnih efekata na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Doktor Jun Guo iz MCRI-a je rekao da su nalazi naglašavaju važnost ranih životnih iskustava za kardiovaskularno zdravlje dece, posebno zaštitnu ulogu pozitivnih iskustava.

On je rekao da su programi javnog zdravlja, koji su se fokusirali na prevenciju i koristili pristupe zasnovane na dokazima, potrebni za podršku svoj deci i porodicama. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti širom sveta, odgovorne za otprilike jednu trećinu svih smrtnih slučajeva.

„Promovisanje pozitivnih iskustava iz detinjstva, kao što je izgradnja zdravih i bezbednih zajednica, negovanje čvrstih porodičnih veza i jačanje angažovanja škole i zajednice, ključni su za prevenciju budućih kardiovaskularnih bolesti“, rekao je dr Guo.

„Ovo istraživanje pokazuje da ulaganjem u rane godine možemo imati zdraviju budućnost za svu australijsku decu.“