Manje od 3 od 10 žena navodi dijetu kada ih pitaju kako smanjiti šanse za rak dojke

Manje od 3 od 10 žena navodi dijetu kada ih pitaju kako smanjiti šanse za rak dojke

Samo 28% žena u SAD je svesno da zdrava ishrana može smanjiti rizik od razvoja raka dojke, prema nedavno objavljenom istraživanju Komiteta lekara za odgovornu medicinu/Jutarnje konsultacije.

Anketa je uključivala 2.017 žena intervjuisanih od 25. jula 2024. do 28. jula 2024. Na pitanje koje specifične namirnice mogu smanjiti rizik od raka dojke, 23% je pomenulo povrće, a 16% voće. Samo 17% je bilo svesno da proizvodi od soje smanjuju rizik od raka dojke, dok je 16% pogrešno reklo da soja povećava rizik od razvoja raka dojke.

Nalazi ne pokazuju skoro nikakav porast svesti o preventivnim koracima poslednjih decenija. U telefonskoj anketi 510 žena iz 1995. godine, 23% je navelo faktore ishrane (smanjenje unosa masti ili mesa ili povećanje unosa povrća, voća, vlakana ili vegetarijanskih obroka) kao načine za smanjenje rizika od razvoja raka dojke.

Dr Kristi Funk, hirurg za rak dojke i vodeći stručnjak za prevenciju iz Los Anđelesa, rekla je: „Jasno je da milioni žena tek treba da čuju poruku koja spasava živote da ono što jedu i piju snažno utiče na njihove šanse za razvoj raka dojke. Nauka pokazuje Skoro 50% slučajeva se može sprečiti ishranom i načinom života, barem u teoriji, a po mom mišljenju, 80 do 90% slučajeva bi se moglo izbeći.“

Neal Barnard, MD, predsednik Komiteta lekara za odgovornu medicinu, rekao je: „Programi javnog obrazovanja o raku dojke fokusirani su na mamografe, koji igraju vitalnu ulogu, ali nisu dovoljni. Neophodno je osnažiti ljude koracima koje mogu da preduzmu da se zaštite, a zdrava ishrana je na vrhu liste“.

Rezultati nove ankete takođe pokazuju:

Kada su upitane o specifičnim kategorijama koje mogu povećati rizik od razvoja raka, žene su najčešće navodile prekomernu težinu i visoku potrošnju prerađene hrane. Međutim, samo 24% je reklo da su svesne da visoka potrošnja mlečnih proizvoda povećava rizik. Ranija istraživanja su pokazala da su žene koje su konzumirale 1/4 do 1/3 šolje kravljeg mleka dnevno imale 30% povećan rizik od razvoja raka dojke. Konzumiranje jedne šolje dnevno povećavalo je rizik za 50%, dok su 2 do 3 šolje bile povezane sa 80% većim rizikom od razvoja raka dojke.

Skoro tri četvrtine (72%) ispitanika izjavilo je da nikada nisu dobili informacije ili obrazovanje o povezanosti između ishrane i raka dojke od zdravstvenih radnika.

Komitet lekara, nacionalna neprofitna grupa za zagovaranje zdravlja od više od 17.000 lekara, preporučuje četvorosmerni pristup prevenciji raka dojke: jedite celovitu hranu, biljnu ishranu, redovno vežbajte, ograničite alkohol i održavajte zdravu težinu.

Stephanie McBurnett, registrovani dijetetičar u Komitetu lekara, dodala je: „Istraživanje pokazuje da ishrana sa malo masti na biljnoj bazi bogata voćem, povrćem, žitaricama i pasuljem ne samo da pomaže u smanjenju rizika od raka dojke. Takođe je korisna za rak dojke preživeli.“