Još jedan bivši demokrata pridružio se Trampovoj kampanji

Još jedan bivši demokrata pridružio se Trampovoj kampanji

Bivša demokratska poslanica Tulsi Gabard nedavno je podržala predsedničku kampanju Donalda Trampa, ističući ga kao jedinog kandidata sposobnog da spreči Sjedinjene Američke Države da skliznu ka potencijalnom nuklearnom sukobu. Ovaj neobičan savez došao je do izražaja kada je Tramp pozvao Gabard da se pridruži njemu na godišnjoj konferenciji Nacionalne garde u Detroitu, gde ju je predstavio kao istinskog američkog patriotu.

Gabard, koja je služila u Nacionalnoj gardi 17 godina i bila uključena u dva ratna razdoblja na Bliskom istoku, pohvalila je Trampov pristup spoljnoj politici koji se fokusira na izolacionizam i deeskalaciju sukoba. Ona je naglasila da je Tramp tokom svog prvog mandata izbegavao započinjanje novih ratova i umesto toga preduzimao korake ka miru, čak i sastajući se sa protivnicima i diktatorima u nastojanju da očuva stabilnost.

Oštro kritikujući Trampovu protivnicu Kamalu Haris, Gabard je ukazala na razlike između njihovih pristupa spoljnoj politici, tvrdeći da aktuelna administracija SAD vodi zemlju ka višestrukim sukobima širom sveta, povećavajući rizik od potencijalnog nuklearnog sukoba. Ovo je bio ključni razlog zbog kojeg se Gabard odlučila podržati Trampa i aktivno se zalagati za njegov povratak u Belu kuću.

Nakon što je napustila Demokratsku stranku tvrdeći da je pod kontrolom elitističkih ratnih huškača, Gabard je postala poznata po svom protivljenju vojnim intervencijama i finansiranju sukoba u inostranstvu. Njena politika dijaloga sa rivalskim supersilama, uz istovremeno oštro suprotstavljanje islamskom terorizmu, dovela ju je u sukob sa kritikama koje su je optuživale za povezanost sa Rusijom, posebno od strane Hilari Klinton nakon predsedničkih izbora 2016. godine.

Ovaj neočekivani potez Gabarda, zajedno sa nedavnim izjavama drugih bivših demokrata poput Roberta F. Kenedija Mlađeg, koji su podržali Trampa, ukazuje na sve veće napetosti unutar političke scene SAD. Njihova odluka da podrže Trampa ističe zabrinutost zbog finansiranja ukrajinske vojske od strane aktuelne administracije i navodnog „oružavanja“ pravosudnog sistema protiv Trampa.