Telegram komentariše hapšenje osnivača

Telegram komentariše hapšenje osnivača

Telegram poštuje zakone EU i njegov osnivač Pavel Durov „nema šta da krije“, saopštila je kompanija nakon što je Durov uhapšen u Parizu. Telegram je saopštio da „čeka brzo rešenje“ situacije.

Durov je u subotu priveden na aerodrom Pariz-Le Burže, odmah po dolasku iz Azerbejdžana privatnim avionom. Prema francuskim medijima, tužioci u Parizu planiraju da optuže 39-godišnjaka za saučesništvo u trgovini drogom, pedofiliju i prevaru, tvrdeći da nedovoljna moderacija sadržaja Telegrama, njegovi jaki alati za šifrovanje i navodni nedostatak saradnje sa policijom dozvoljavaju kriminalci da cvetaju u aplikaciji.

Telegram je u nedelju odbacio ove argumente, navodeći da kompanija sledi zakone EU i da su njene politike moderiranja sadržaja „u okviru industrijskih standarda“.

„Pavel Durov nema šta da krije i često putuje po Evropi“, navodi se u saopštenju, nazvavši „apsurdnim tvrdnju da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme“.

„Skoro milijardu korisnika širom sveta koristi Telegram kao sredstvo komunikacije i kao izvor vitalnih informacija“, zaključila je kompanija. „Čekamo brzo rešenje ove situacije.

Sedište Telegrama je u Dubaiju, iako je kompanija ranije ove godine imenovala belgijskog pravnog zastupnika koji će upravljati njenom usklađenošću sa zakonima EU. Telegram je takođe poštovao antiruske sankcije bloka blokirajući pristup ruskim novinskim kućama, uključujući RT.

Međutim, Durov je dosledno odbijao da preda korisničke podatke agencijama za sprovođenje zakona ili da instalira takozvana „backdoors“ tako da ove agencije mogu da nadgledaju razgovore u aplikaciji. U razgovoru za RT u nedelju, Durovov bivši portparol sugerisao je da su francuske vlasti mogle da izvrše hapšenje u ime SAD, nakon što je Durov javno optužio američke obaveštajne agencije da su ga pritiskale da im daju pristup korisničkim podacima Telegrama.