Novi uređaj za snimanje poboljšava dijagnozu bolesti uha

Novi uređaj za snimanje poboljšava dijagnozu bolesti uha

U oblasti zdravlja uha, tačna dijagnoza je od suštinskog značaja za efikasan tretman, posebno kada je reč o stanjima koja mogu izazvati gubitak sluha. Otolaringolozi su tradicionalno koristili otoskop, uređaj koji pruža ograničen pregled površine bubne opne. Međutim, ovaj konvencionalni alat, iako koristan, ima svoje nedostatke, posebno kada je bubna membrana neprozirna zbog bolesti.

Nova inovacija sa Odeljenja za otorinolaringologiju Univerziteta Južne Kalifornije donosi revolucionarni napredak: prenosivi OCT otoskop koji kombinuje optičku koherentnu tomografiju (OCT) sa tradicionalnim otoskopom kako bi unapredio dijagnostičke mogućnosti u slušnim klinikama. Prema objavljenoj studiji u časopisu Journal of Biomedical Optics, ovaj integrisani uređaj omogućava lekarima da dobiju detaljan prikaz i površinskih i dubljih struktura bubne opne i srednjeg uva, pružajući sveobuhvatniju sliku zdravlja uha i povećavajući tačnost dijagnoze.

Tradicionalni otoskopi omogućavaju samo površinsku procenu bubne opne, često propuštajući dublje patologije. Nasuprot tome, OCT otoskop kombinuje tradicionalni otoskopski prikaz sa visokorezolutnim snimkom unutrašnjih struktura bubne opne i srednjeg uva, pružajući jasniju i sveobuhvatniju perspektivu, koja može pomoći u dijagnostikovanju stanja koja su ranije bila propuštena.

Ovaj napredni uređaj ima vidno polje od 7,4 mm i impresivnu bočnu i aksijalnu rezoluciju od 38 mikrometara i 33,4 mikrometara, redom. Takođe, integriše napredne algoritme za poboljšanje jasnoće slike i ispravljanje distorzija, osiguravajući precizne i pouzdane rezultate.

Tokom kliničkog ispitivanja u bolnici USC Keck, istraživači su testirali OCT otoskop na preko 100 pacijenata. Ovi testovi su pokazali sposobnost novog uređaja da otkrije patološke karakteristike koje ranije nisu bile vidljive korišćenjem standardne otoskopije.

Posebno, članak predstavlja nekoliko kliničkih primena, uključujući praćenje miringitisa, zarastanja perforacije bubne membrane, retrakcionih džepova i podzemnih ožiljaka/vazdušnih džepova; novi sistem snimanja identifikovao je nekoliko kritičnih stanja koja nisu bila očigledna tradicionalnim metodama, pružajući vredne uvide za efikasnije upravljanje i lečenje bolesti uha.

Dizajn OCT otoskopa omogućava besprekornu integraciju u postojeće kliničke tokove rada, sa interfejsom lakim za korišćenje koji se kontroliše nožnom pedalom za akviziciju slike. Ovaj pristup prilagođen korisniku osigurava da kliničari mogu lako da prihvate uređaj, pružajući im moćan novi alat za dijagnostikovanje i upravljanje poremećajima bubne opne i srednjeg uva.

U celini, ovaj napredak predstavlja značajan korak unapred u otorinolaringologiji, poboljšavajući preciznost pregleda uha i potencijalno doprinoseći boljim ishodima za pacijente sa gubitkom sluha zbog patologija uha. Sa sve većom dostupnošću ove tehnologije, postaje očigledno da će transformisati način procene i lečenja zdravlja uha, pružajući nadu za preciznije dijagnoze i unapređenu negu pacijenata.