Pesko-vegetarijanska dijeta najbolja za smanjenje rizika od smrti kod starijih, pokazuju istraživanja

Pesko-vegetarijanska dijeta najbolja za smanjenje rizika od smrti kod starijih, pokazuju istraživanja

Čini se da različite vegetarijanske dijete štite od rizika od smrtnosti i pratećih stanja, a pesco-vegetarijanska ishrana – koja uključuje ribu – pruža najveću zaštitu od rizika kod veoma starijih ljudi, prema novoj studiji.

Studija, „Smrtnost od svih uzroka i mortaliteta kod vegetarijanaca u poređenju sa ne-vegetarijanskim učesnicima iz grupe Adventističke zdravstvene studije-2,” objavljena je 2. avgusta u American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači na Univerzitetu Loma Linda Health otkrili su da su vegetarijanska ishrana povezana sa nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i mnogih smrtnih slučajeva specifičnih za uzrok, posebno među muškarcima i kod osoba srednjih godina. Međutim, kod veoma starijih vegetarijanaca primećeni su nešto veći rizici za neurološka stanja kao što su moždani udar, demencija i Parkinsonova bolest.

Uprkos tome, pesco-vegetarijanska ishrana je nastavila da nudi malu, ali uočljivu prednost u odnosu na druge vegetarijanske i nevegetarijanske dijete, čak i kod starijih ljudi.

Geri Frejzer, MBCHB, dr, ugledni profesor na Fakultetu javnog zdravlja Univerziteta Loma Linda i glavni istraživač studije, rekao je da izgleda da vegetarijanska ishrana nudi zaštitu od rizika od smrti tokom srednjih godina, ali kada jednom pomogne ljudima kada uđu u 80-e, čini se da ta ukupna prednost nestaje za one koji se pridržavaju stroge vegetarijanske dijete.

„Ovi povećani rizici od neuroloških stanja među vegetarijancima u 80-im godinama nisu bili ogromni, ali tamo se dešava nešto što ne bi trebalo da ignorišemo ako želimo da se prednost vegetarijanaca nastavi za sve vegetarijance u kasnijim godinama“, rekao je Frejzer.

Studija je koristila podatke iz Adventističke zdravstvene studije-2, ogromne grupe od skoro 96.000 ljudi koji se identifikuju kao adventisti sedmog dana i koji su živeli u Sjedinjenim Državama i Kanadi tokom osnovnog regrutovanja studije između 2002. i 2007. godine, sa praćenjem do 2015. Podaci iz te grupe korišćeni su za brojne studije o zdravlju, bolesti i mortalitetu tokom godina.

Ova studija je analizirala podatke od više od 88.000 ispitanika i približno 12.500 smrtnih slučajeva u studijskoj kohorti. Podaci o ishrani su prikupljeni pomoću upitnika, a zatim kategorisani u pet obrazaca: ne-vegetarijanski, polu-vegetarijanski, pesko-vegetarijanski, lakto-ovo-vegetarijanski i veganski.

Frejzer je rekao da je njegov tim otkrio da su adventistički vegetarijanci generalno imali oko 12% manji rizik od smrti u poređenju sa adventističkim nevegetarijancima. Učesnici studije sa pesco-vegetarijanskom ishranom imali su 18% manji rizik od smrti.

Oni sa lakto-ovo-vegetarijanskom ishranom (uključujući mlečne proizvode i jaja) imali su 15% manji rizik od smrti. Vegani su generalno imali manje od 3% smanjen rizik od smrti, ali su muški vegani prošli mnogo bolje od nevegetarijanaca, za razliku od žena.

Sve u svemu, ovo je jedan od najjasnijih podataka da su američki vegetarijanci bolje zaštićeni od prerane smrti od nevegetarijanaca“, rekao je Frejzer.