Novi nehormonski lek pokazuje obećanje u smanjenju simptoma menopauze, poboljšava kvalitet života

Novi nehormonski lek pokazuje obećanje u smanjenju simptoma menopauze, poboljšava kvalitet života

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA), elinzanetant, inovativni nehormonski lek, značajno smanjuje učestalost i težinu valunga povezanih sa menopauzom, dok poboljšava kvalitet života žena.

Ova studija, sprovedena u okviru ispitivanja faze 3, Oasis 1 i 2, uključivala je žene u postmenopauzi u Sjedinjenim Državama, Evropi i Izraelu. U istraživanju je učestvovalo nekoliko desetina lokacija, uključujući UVA Health, gde su žene primale 120 mg elinzanetanta dnevno tokom 26 nedelja, ili placebo, sa dodatnih 14 nedelja na elinzanetantu nakon početne faze.

Rezultati su pokazali brzo poboljšanje simptoma i kvaliteta života kod žena koje su koristile elinzanetant. Učestalost i intenzitet valunga značajno su smanjeni već u prvoj nedelji, a poboljšanja su nastavila da se beleže tokom 12 nedelja. Kvalitet sna i opšti kvalitet života takođe su se poboljšali.

Dr. JoAnn V. Pinkerton, direktor za zdravlje srednjih godina na UVA Health, naglasila je da elinzanetant predstavlja značajan korak napred u pružanju nehormonskog tretmana za žene sa teškim simptomima menopauze. „Efikasnost ovog leka u ublažavanju valunga, uz poboljšanje sna i raspoloženja, i njegov povoljan bezbednosni profil sugerišu da ima potencijal kao značajna alternativa za žene koje ne žele ili ne mogu da koriste hormonsku terapiju“, rekla je Pinkerton.

Elinzanetant, koji deluje kao dvostruki antagonist neurokinin receptora, cilja dva receptora u mozgu kako bi poboljšao simptome menopauze. Istraživači su takođe uočili da je lek dobro podnošljiv, sa najčešćim neželjenim efektima poput blage glavobolje i umora.

Ova nova opcija lečenja dolazi u trenutku kada mnoge žene traže efikasne nehormonske alternative zbog potencijalnih neželjenih efekata ili kontraindikacija hormonske terapije. Pinkerton je izrazila nadu da će elinzanetant postati važna opcija za poboljšanje života žena koje pate od menopauznih simptoma.