Izveštaj američke vlade povezuje visoke nivoe fluora u vodi sa smanjenjem koeficijenta inteligencije kod dece

Izveštaj američke vlade povezuje visoke nivoe fluora u vodi sa smanjenjem koeficijenta inteligencije kod dece

Izveštaj američke vlade koji se očekuje da će pokrenuti značajnu debatu zaključuje da je izloženost fluoridu u vodi za piće u duplo većoj od preporučene granice povezana sa smanjenjem koeficijenta inteligencije kod dece. Ovaj izveštaj, baziran na analizi prethodno objavljenih studija, prvi put je federalno priznao mogućnost da viši nivoi fluorida mogu imati neurološke efekte na decu.

Istraživanje, koje je sprovedeno od strane Nacionalnog toksikološkog programa, rezimira rezultate studija iz nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Kinu, Indiju, Iran, Pakistan i Meksiko. Zaključci sugerišu da voda sa koncentracijom fluorida većom od 1,5 miligrama po litru može biti povezana sa smanjenjem koeficijenta inteligencije kod dece, sa mogućim padom od 2 do 5 poena.

Izveštaj ne kvantifikuje tačno koliko poena može biti izgubljeno na različitim nivoima izloženosti, niti istražuje efekte nižih nivoa fluorida ili uticaj na odrasle. Američka stomatološka asocijacija, koja se protivi kritikama na račun fluorizacije vode, još uvek razmatra ovaj izveštaj.

Fluorid je decenijama korišćen u vodama za piće kao sredstvo za smanjenje karijesa. Od 2015. godine, preporučeni nivo fluorida u vodi je smanjen na 0,7 miligrama po litru, dok je prethodna preporuka bila 1,2 miligrama. Svetska zdravstvena organizacija postavlja bezbednu granicu na 1,5 miligrama.

Ovaj izveštaj dolazi u vreme kada su istraživači zabrinuti zbog mogućeg uticaja fluorida na razvoj mozga, naročito kod fetusa i malih dece koja koriste formulu za bebe. Studije su pokazale da fluorid može uticati na neurohemijske funkcije u mozgu odgovorne za učenje i pamćenje.

Nacionalni toksikološki program nastavlja sa radom na ovoj oblasti kako bi pružio smernice o potrebi za dodatnim merama za ograničavanje izloženosti fluoridu.