Visok ili nizak nivo kiseonika je siguran tokom operacije srca

Visok ili nizak nivo kiseonika je siguran tokom operacije srca

Dve od 10 ljudi koji primaju operaciju srca su pogođeni akutnom povredom bubrega, što produžava njihov boravak u bolnici i povećava rizik od hronične bolesti bubrega, kognitivnog pada i srčane insuficijencije.

Studija medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt (VUMC) istraživala je jedan mogući uzrok – hiperoksiju ili visoke koncentracije kiseonika date takvim pacijentima tokom operacije – za razliku od doza sličnih vazduhu. Studija, nedavno objavljena u časopisu JAMA hirurgija, zaključila je da hiperoksija povećava oksidativni stres tokom operacije, ali ovaj efekat nije opstao nakon operacije i nije doveo do akutnije povrede bubrega.

Rezultati sugerišu da je davanje visokog ili niskog nivoa kiseonika i bezbedno tokom kardiohirurgije, rekao je odgovarajući autor Frederic (Josh) Billings IV, MD, MSc, profesor anesteziologije i medicine.

„Ova studija proširuje prihvatljivost različitih strategija davanja kiseonika tokom kardiohirurgije“, rekao je Bilings.

Kliničko ispitivanje, od aprila 2016. do oktobra 2020. sa jednogodišnjim praćenjem, u potpunosti se odvijalo na VUMC-u. Učesnici su nasumično raspoređeni da primaju visok nivo kiseonika (hiperoksija) ili nižu količinu kiseonika namenjenu održavanju normalnog nivoa kiseonika u krvi (normoksija).

Dve stotine učesnika studije je procenjeno na oksidativni stres, akutnu povredu bubrega, delirijum, povredu miokarda, atrijalnu fibrilaciju i druge sekundarne ishode. Osim povećanja oksidativnog stresa, učesnici studije koji su dobili hiperoksiju imali su slične ishode kao i oni sa normoksijom.

Prvi autor Markos Lopez, MD, MS, vanredni profesor anesteziologije, rekao je: „Studija je dizajnirana da ispita administraciju kiseonika na visokim i niskim krajevima spektra kako bi se povećala verovatnoća da se vidi efekat tretmana kiseonikom. Postigli smo ciljeve tretmana kiseonikom uz pažljivo pridržavanje protokola, ali nisu primetili značajne razlike u povredi organa.“

Billings je primetio da je studija obuhvatila samo operativni period i sugeriše da bi buduća istraživanja mogla ispitati rezultate proširenja hiperoksije ili normoksije u postoperativni period. Ovo je vreme kada pacijenti sa kardiohirurgijom dobijaju mehaničku ventilaciju i mogu imati koristi od drugih strategija davanja kiseonika, rekao je Bilings.