Vaš nos može otkriti ozbiljne skrivene zdravstvene probleme

Vaš nos može otkriti ozbiljne skrivene zdravstvene probleme

Vaš mozak je naučio da ignoriše vaš nos zbog fenomena poznatog kao nesvesna selektivna pažnja. Iako ovaj deo vašeg tela može izgledati kao samo estetski dodatak, pregled nosa može pružiti uvid u različita stanja kože i unutrašnje bolesti.

Akne vulgaris su najčešće stanje koje pogađa nos, uzrokovano začepljenjem žlezda u koži koje luče ulja. Ovo može dovesti do formiranja mitisera (otvorenih komedona) i bele tačke (zatvorenih komedona). U težim slučajevima, začepljene pore mogu se pretvoriti u kvržice i gnojne izbočine, ostavljajući ožiljke na koži.

Akne rozacea su zapaljensko stanje koje uzrokuje crvenilo, često na nosu i obrazima. Rozacea se može lečiti, ali je trenutno neizlečiva. Kod nekih pacijenata, može doći do rasta i zgušnjavanja kože nosa, stanje poznato kao rinofima, što može ozbiljno uticati na samopouzdanje.

Sarkoidoza je inflamatorna bolest koja najčešće pogađa pluća i limfne čvorove, ali može uzrokovati mrlje plavičastog ili ljubičastog osipa na nosu, poznate kao lupus pernio. Iako naziv može biti zbunjujuć, ovo stanje nije isto što i lupus.

Lupus, takođe poznat kao „veliki imitator“, može izazvati leptirski osip preko obraza i nosa, koji se može zbuniti sa rozaceom. Lupus je autoimuna bolest koja napada sopstvena tkiva.

Trigeminalni trofični sindrom je retko stanje uzrokovano oštećenjem trigeminalnog nerva, što može dovesti do desenzibilizacije ili utrnulosti kože oko nosa, kao i pojave čireva usled ponovljenog oštećenja.

Ova stanja pokazuju da nos nije samo vidljiv estetski element, već i važan pokazatelj zdravlja. Redovni pregledi i pažnja na promene na koži nosa mogu pomoći u ranom otkrivanju i tretiranju različitih zdravstvenih problema.

Ova studija je objavljena u Journal of Clinical Dermatology.