Otkriveno je da kognitivna bihejvioralna terapija ima jasne prednosti za preživele od raka

Otkriveno je da kognitivna bihejvioralna terapija ima jasne prednosti za preživele od raka

Nedavna analiza svih relevantnih objavljenih studija otkriva jasne prednosti kognitivne bihejvioralne terapije (CBT) za poboljšanje mentalnog zdravlja i kvaliteta života osoba koje su preživele rak. Nalazi, koji su objavljeni u časopisu Medicina raka, proširuju efekte CBT-a izvan onoga što je dugo poznato u opštoj populaciji.

Za analizu, istraživači su otkrili 132 klinička ispitivanja koja su upoređivala CBT sa kontrolama, uključujući standardnu terapiju, kontrolu liste čekanja ili aktivnu/alternativnu terapiju.

U svim ispitivanjima, CBT je umereno poboljšao mentalno zdravlje i kvalitet života kod ljudi sa prošlim ili trenutnim rakom, bez obzira na vrstu raka. Činilo se da ima jače efekte kod mlađih osoba. CBT se takođe čini efikasnijim od pružanja CBT-a putem tehnologije kao što su platforme za video konferencije zasnovane na vebu.

„Pored potvrđivanja opšte koristi CBT-a za osobe sa rakom, ova studija je otkrila važne nijanse o tome kako CBT može biti najefikasniji i za koju populaciju. Ovo ima velike kliničke implikacije za pružaoce podrške onkologiji,“ rekao je odgovarajući autor dr Anao Zhang, sa Univerziteta u Mičigenu.