Gojazna deca imaju veću verovatnoću da razviju kožna oboljenja povezana sa imunološkim sistemom, otkriva studija

Gojazna deca imaju veću verovatnoću da razviju kožna oboljenja povezana sa imunološkim sistemom, otkriva studija

Gojaznost u detinjstvu može doprineti razvoju uobičajenih imunološki posredovanih kožnih bolesti (IMSD), kao što su alopecija areata, atopijski dermatitis i psorijaza, otkrivaju nova istraživanja. Održavanje zdrave težine može potencijalno pomoći u smanjenju šansi za razvoj ovih stanja kože.

Nova studija u Journal of Investigative Dermatologi detaljno opisuje nalaze analize 2.161.900 korejske dece od 2009. do 2020. kako bi se istražila veza između gojaznosti ili dinamičkih promena telesne težine i razvoja IMSD-a.

IMSD imaju štetne efekte na kvalitet života, uključujući emocionalno, fizičko, socijalno i funkcionalno blagostanje, kod dece i njihovih porodica. Iako se nekoliko bioloških lekova pokazalo efikasnim u lečenju dece sa atopijskim dermatitisom ili psorijazom, ograničene mogućnosti lečenja i nedostatak kliničkih ispitivanja za sistemsku terapiju i dalje predstavljaju značajne izazove u lečenju dece sa IMSD.

Stope gojaznosti kod dece su porasle tokom proteklih godina, transformišući je u neospornu krizu javnog zdravlja, kojoj su doprineli efekti pandemije i nacionalnih karantina. Precizni mehanizmi odgovorni za uključivanje gojaznosti u razvoj hroničnih inflamatornih bolesti kože, uključujući psorijazu, atopijski dermatitis i maligne bolesti kože, ostaju neizvesni.

Glavni istraživač studije, Seong Rae Kim, MD, Odeljenje za dermatologiju, Medicinski koledž Nacionalnog univerziteta u Seulu, Seul, Republika Koreja, objašnjava: „Ranije su mnoge studije razmatrale vezu između gojaznosti dece i IMSD-a. , većina ovih studija je posmatrala samo podatke iz jednog vremenskog perioda ili je upoređivala grupe sa i bez stanja (tj. gojaznost ili prekomerna težina), a imali su male veličine uzorka.

„Vrlo malo studija je pratilo decu tokom dužeg perioda da bi videlo kako njihova telesna težina utiče na razvoj ovih stanja kože. To znači da još uvek ne znamo sa sigurnošću da li gojaznost ili prekomerna težina izaziva atopijski dermatitis i psorijazu ili je suprotno Takođe, nijedna studija još nije razmatrala uticaj telesne težine na alopeciju areatu ili kako dinamičke promene u težini deteta utiču na razvoj uobičajenih IMSD-a.

Ko-vodeći istraživač Hiunsun Park, MD, Ph.D., Odeljenje za dermatologiju, Medicinski fakultet Nacionalnog univerziteta u Seulu; Laboratorija za imunologiju crevne sluzokože i kože; i Odeljenje za dermatologiju, Seul Metropolitan Government-Seoul National Universiti Boramae Medical Center, Seul, Republika Koreja, dodaje: „Naš istraživački tim je veoma zainteresovan za pristup koži i crevima. Mislimo da različiti faktori, uključujući ishranu, gojaznost, ili drugi načini života mogu uticati na životnu sredinu i doprineti razvoju IMSD-a. Pokušavamo da pronađemo delove slagalice kako bismo pokazali kako su oni povezani, a naše trenutno istraživanje je korak ka tom razumevanju.

„Sproveli smo veliku studiju koristeći podatke iz nacionalne baze podataka u Koreji, koja uključuje informacije o skoro svim bebama i deci širom zemlje. Naš cilj je bio da vidimo kako su težina deteta i promene u njihovoj težini povezane sa razvojem alopecije areate. , atopijski dermatitis i psorijaza.“

Studija je otkrila da deca koja su bila gojazna imaju veću verovatnoću da razviju uobičajene IMSD u poređenju sa decom sa normalnom težinom. Među tri najčešća IMSD-a, atopijski dermatitis je pokazao najočigledniji trend; deca koja su dobila na težini (normalna do prekomerna težina) imala su veći rizik od razvoja atopijskog dermatitisa od dece koja su zadržala svoju normalnu težinu, a deca koja su izgubila težinu (prekomerna težina do normalne) imala su manji rizik od razvoja atopijskog dermatitisa od dece koja su zadržala svoju prekomernu težinu.

Ko-vodeći istraživač Seong-Joon Koh, MD, Ph.D., Odeljenje za internu medicinu i Institut za istraživanje jetre, Medicinski koledž Nacionalnog univerziteta u Seulu; i Laboratorija za intestinalnu mukozu i imunologiju kože, Seul, Republika Koreja, zaključuju: „Naši nalazi podržavaju važnost promovisanja održavanja telesne težine kod dece koja su već u granicama normalne težine jer to može pomoći u smanjenju rizika od razvoja atopijskog dermatitisa.“

„Pored toga, treba promovisati prevenciju prekomernog dobijanja na težini i svrsishodnog gubitka težine, uključujući usvajanje strategija zdrave ishrane kod dece sa gojaznošću kako bi se sprečio atopijski dermatitis, posebno pre školskog uzrasta. Sprovođenje svrsishodnih intervencija, uključujući strategije ishrane, za smanjenje telesne težine može pomoć u smanjenju rizika od razvoja IMSD kod dece“.