Aleksandar Vulin: Odluka o projektu „Jadarit“ zavisiće od stručnih preporuka i političkih faktora

Aleksandar Vulin: Odluka o projektu „Jadarit“ zavisiće od stručnih preporuka i političkih faktora

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će odluka o sprovođenju projekta „Jadarit“ zavisiti od preporuka stručnih organa i od toga da li će projekat biti u skladu sa ekološkim i ekonomskim kriterijumima. On je naglasio da je važno prvo dobiti pozitivno mišljenje od stručnjaka pre nego što se odluči ko će realizovati projekat, napominjući da se razmatraju i druge opcije osim Rio Tinta.

„Nikome nije rečeno da će to da radi Rio Tinto, to je nešto o čemu ćemo tek razmišljati“, rekao je Vulin za Sputnjik, dodajući da postoje i druge zemlje i tehnologije koje bi mogle biti korisne Srbiji. Vulin je istakao da odluka o sprovođenju projekta neće biti doneta na osnovu uličnih protesta, već će biti zasnovana na stručnim analizama, ekonomskim i političkim kriterijumima.

Vulin je takođe komentarisao nedavne izjave iz Rusije i Kine koje sugerišu da se u Srbiji sprema „obojena revolucija“. On je naveo da su srpske vlasti obaveštene o mogućem nasilju od strane ruskih obaveštajnih službi i da su takve informacije ozbiljno shvaćene. Vulin je osudio nasilje i pozvao na povratak u institucionalni okvir za rešavanje nesuglasica.

Kineski izveštaji su pomenuli američku Nacionalnu fondaciju za demokratiju i njeno finansiranje nevladinih organizacija u Srbiji. Vulin je odgovorio da nevladine organizacije dobijaju sredstva za razvojne projekte, dok država Srbija takođe prima sredstva od USAID-a, što je deo uobičajene međunarodne pomoći.

Vulin je zaključio da je važno nastaviti sa radom na projektima koji su od značaja za Srbiju, ali da će konačne odluke biti donesene u skladu sa stručno-praktičnim i političkim razmatranjima.