Pretklinička studija pokazuje potencijal Manuka meda kao nutrijetika za rak dojke

Pretklinička studija pokazuje potencijal Manuka meda kao nutrijetika za rak dojke

Studija koju su vodili istraživači u UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center otkrila je da bi Manuka med potencijalno mogao da bude alternativna, prirodna opcija za prevenciju i lečenje raka dojke – posebno za rak dojke pozitivnog na estrogenski receptor (ER), najčešći podtip dojke rak koji čini oko 70-80% svih slučajeva raka dojke.

Studija je objavljena u časopisu Nutrijenti.

U prekliničkim eksperimentima, istraživači su otkrili:

  • Manuka med značajno je smanjio rast tumora kod miševa sa ER-pozitivnim ćelijama raka dojke za 84% bez uticaja na normalne ćelije dojke ili izazivanja velikih nuspojava.
  • Veće koncentracije Manuka meda dovele su do većeg smanjenja rasta ćelija raka.
  • Manuka med je smanjio nivoe signaling puteva koji su povećani kod raka, kao što su AMPK/AKT/mTOR i STAT3, koji su uključeni u rast i preživljavanje ćelija tumora.
  • Manuka med je smanjio proliferaciju ćelija raka, ali nije uticao na rast normalnih ljudskih epitelnih ćelija dojke, što sugeriše da bi mogao ciljati specifično ćelije raka.
  • Manuka med je izazvao apoptozu ili smrt ćelija raka dojke.
  • Manuka med poboljšava efikasnost postojećih tretmana kao što je tamoksifen, često korišćen antiestrogenski lek u terapiji ER-pozitivnog raka dojke, kada se koristi zajedno.

Postoji hitna potreba za alternativnim tretmanima kako bi se sprečio razvoj endokrinog otpora i poboljšao dugoročni opstanak raka dojke. Endokrina rezistencija je glavni faktor koji doprinosi da rak dojke bude vodeći uzrok smrti od raka kod žena širom sveta.

Novo istraživanje je pokazalo da je Manuka med, dugo poznat po svojim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima, takođe bogat jedinjenjima poput flavonoida, fitokemikalija, složenih ugljenih hidrata, vitamina, aminokiselina i minerala. Ova jedinjenja su pokazala antikancerogeni potencijal na molekularnom nivou inhibiranjem puteva aktiviranih kod raka koji indukuju proliferaciju tumorskih ćelija, rast i metastaze.

Istraživači teoretiziraju da je jedan od mehanizama djelovanja Manuka meda da blokira receptore estrogena, što ga čini potencijalno efikasnim kao nutraceutik protiv raka dojke osjetljivog na hormone.

Da bi razumeli potencijal Manuka meda kao prirodnog lečenja raka dojke, istraživački tim je sproveo niz eksperimenata na miševima i na ER-pozitivnim MCF-7 i trostruko negativnim MDA-MB-231 ćelijskim linijama raka dojke, koje predstavljaju dve od najčešćih vrsta raka dojke. U ovim modelima, oralna primena Manuka meda je rezultirala značajnim smanjenjem rasta tumora u poređenju sa kontrolnim grupama. Ova značajna inhibicija progresije tumora naglašava potencijalnu efikasnost meda kao tretmana za prevenciju ili lečenje raka.

Nalazi sugerišu da bi Manuka med potencijalno mogao da se razvije u prirodni dodatak ili čak samostalan tretman za ER-pozitivan rak dojke, posebno za pacijente koji imaju otpornost na tradicionalne terapije.

„Nalazi daju nadu za razvoj prirodne, manje toksične alternative tradicionalnoj hemoterapiji“, rekla je dr Dajana Markez-Garban, vanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen na UCLA, i prvi autor studije. „Iako je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumele prednosti prirodnih jedinjenja u terapiji raka, ova studija uspostavlja snažnu osnovu za dalja istraživanja u ovoj oblasti.“