Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti

Zelenski: Ukrajina kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih misija Ukrajine „Vojna diplomatija: otpornost, oružje, pobeda“, prenosi Ukrinform pozivajući se na Predsedničku kancelariju.

„Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u pojedinim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja. Nastavljamo da jačamo naše pozicije, stabilizujemo određene oblasti i popunjavamo fond za razmenu za Ukrajinu. generalno, ova operacija je postala naše najveće ulaganje u proces oslobađanja Ukrajinaca iz ruskog ropstva – već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, i to je značajan rezultat, i to je jedan od naših ciljeva, a naš akcije se nastavljaju“, rekao je on.

Predsednik je napomenuo da se još ne može javno govoriti o tome koje su jedinice uključene u pojedinim oblastima Kurske oblasti. Istovremeno je izrazio zahvalnost svim jedinicama i ukrajinskim herojima.

„Sada je ruska granica naspram naše Sumske oblasti u velikoj meri očišćena od prisustva ruske vojske. I to je takođe među ciljevima naše operacije, taktičkim ciljevima“, naglasio je on.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski obavestio je predsednika Vladimira Zelenskog o novim detaljima operacije u Kurskoj oblasti, borbama u pravcu Pokrovsk i odbrani Torecka.