Nova studija razjašnjava dijagnostiku i ishode atrijalne funkcionalne mitralne regurgitacije

Nova studija razjašnjava dijagnostiku i ishode atrijalne funkcionalne mitralne regurgitacije

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u JAMA Network Open, upotreba velikih podataka iz ehokardiografije pružila je nova saznanja o atrijalnoj funkcionalnoj mitralnoj regurgitaciji (AFMR), ozbiljnom srčanom stanju koje predstavlja izazov u dijagnostici i terapiji.

Tim istraživača predvođen vanrednim profesorom Nobujukijem Kagijamom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Juntendo u Japanu, zajedno sa Tomohirom Kanekom, Tohruom Minaminom, Minoru Tabatom i Jukio Abe, sprovedena je retrospektivna studija pod nazivom REVEAL-AFMR. Oni su analizirali podatke iz 225.163 ehokardiografskih izveštaja od 177.235 pacijenata koji su bili podvrgnuti transtorakalnoj ehokardiografiji 2019. godine, identifikujući 1.007 slučajeva AFMR.

Studija je pokazala da AFMR najviše pogađa starije pacijente sa stanjima kao što su atrijalna fibrilacija i uvećana leva pretkomora. Pored toga, otkriveno je da je operacija mitralne valvule (MV) značajno poboljšala ishode kod pacijenata sa AFMR. Nakon trogodišnjeg praćenja, pacijenti koji su prošli kroz operaciju imali su značajno smanjenje težine MR i bolje kliničke rezultate, uključujući niže stope hospitalizacija zbog srčane insuficijencije i smrtnosti.

  • Dijagnoza i Terapeutika: Studija pruža važne uvide u karakteristike AFMR i efekte korektivne operacije, ukazujući na poboljšane ishode kod pacijenata koji su operisani u poređenju sa onima koji su koristili samo medicinsku terapiju.
  • Pacijenti: Istraživanje je otkrilo da su mlađi pacijenti češće podvrgnuti operaciji, dok su stariji pacijenti sa težim oblicima MR više skloni medicinskoj terapiji.
  • Preporuke: Nalazi sugerišu potrebu za unapređenjem skrining protokola i strategija lečenja kako bi se poboljšala briga i kvalitet života pacijenata sa AFMR. Takođe, studija može uticati na zdravstvenu politiku i raspodelu resursa za ovu bolest.

Istraživanje pruža značajne podatke koji mogu pomoći u bolje razumevanju AFMR i optimizaciji tretmana, otvarajući put za buduća istraživanja i klinička ispitivanja koja će unaprediti strategije lečenja i upravljanja pacijentima sa ovim stanjem.