Trener Čelsija Enco Mareska brani odluku o kapitenskoj traci za Enca Fernandeza uprkos rasističkom skandiranju

Trener Čelsija Enco Mareska brani odluku o kapitenskoj traci za Enca Fernandeza uprkos rasističkom skandiranju

Trener Čelsija, Enco Mareska, stao je u odbranu svoje odluke da dodeli kapitensku traku Encu Fernandezu za prvu utakmicu sezone Premijer lige, iako je argentinski reprezentativac bio umešan u rasističko skandiranje. Mareska, čija je prva glavna utakmica završena porazom od Mančester Sitija sa 2:0, suočio se sa pitanjima o Fernandezovom izboru za kapitena i izostavljanju Rahima Sterlinga iz tima.

Fernandez je nosio kapitensku traku umesto povređenog Risa Džejmsa, uprkos kritikama od strane saigrača Veslija Fofane i Francuske fudbalske federacije zbog video snimka na kojem se vidi kako argentinski igrači pevaju rasističke pesme o francuskim igračima afričkog porekla nakon osvajanja Kopa Amerike.

Mareska je izjavio da je Fernandez priznao grešku i da je vreme da se krene dalje, napominjući da je kapitenska traka dodeljena jer ga saigrači vide kao vođu. „Svi pravimo greške, ali ako ih priznamo, ne treba nas za to kažnjavati celog života,“ rekao je Mareska.

Takođe, Mareska je umanjio značaj izjave Sterlingovih predstavnika, koji su zatražili „jasnoću“ o budućnosti krilnog igrača u klubu nakon što je izostavljen iz tima za meč protiv Sitija. Mareska je naglasio da je izostavljanje Sterlinga bila isključivo tehnička odluka.

Sve utakmice Premijer lige ovog vikenda počele su klečanjem igrača u znak podrške borbi protiv rasizma, što je gest koji je prisutan u fudbalu kao deo šireg društvenog pokreta.