Platforma X obustavlja rad u Brazilu zbog pretnji Vrhovnog suda

Platforma X obustavlja rad u Brazilu zbog pretnji Vrhovnog suda

Platforma društvenih medija X (bivši Twitter) saopštila je u subotu da zatvara svoje operacije u Brazilu nakon što je sudija brazilskog Vrhovnog suda, Aleksandar de Moraes, zapretio hapšenjem njenog pravnog zastupnika u zemlji. Iako će usluga ostati dostupna građanima Brazila, kompanija je odlučila da ukloni svo osoblje iz zemlje „odmah“.

Ovaj potez dolazi nakon sukoba između X-a i de Moraesa oko pitanja slobode govora i dezinformacija na platformi. Kompanija je objavila dokumente na društvenim mrežama koji pokazuju sudske naredbe za koje tvrdi da predstavljaju cenzuru.

De Moraes, poznat po agresivnom progonu onih koje smatra pretnjom brazilskom demokratskom poretku, uključujući istrage protiv bivšeg predsednika Jaira Bolsonara i njegovih pristalica, ranije je u aprilu ove godine naredio istragu protiv izvršnog direktora X-a, Elona Maska.

U odgovoru na ove najnovije događaje, Musk je putem društvenih mreža nazvao de Moraesa „sramotom za pravdu“, potvrđujući stav kompanije u vezi s njegovim postupcima.

Iako brazilski Vrhovni sud još nije komentarisao situaciju, odluka platforme X da povuče svoje osoblje iz Brazila naglašava sve veći jaz između slobode govora na internetu i pravnih ograničenja u toj zemlji.