SZO poziva na povećanje proizvodnje vakcina protiv mpoks zbog širenja opasnijeg soja virusa

SZO poziva na povećanje proizvodnje vakcina protiv mpoks zbog širenja opasnijeg soja virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak apelovala na proizvođače da pojačaju proizvodnju vakcina protiv mpoks kako bi se obuzdalo širenje opasnijeg soja virusa. Ova odluka usledila je nakon što je SZO proglasila porast mpoks kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, najviši nivo uzbune, zbog rasta slučajeva Clade 1b u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) i njegovog širenja van granica zemlje.

Margaret Haris, portparolka SZO, naglasila je potrebu za povećanjem proizvodnje vakcina: „Potrebno nam je da se proizvođači zaista povećaju tako da imamo pristup mnogo, mnogo više vakcina.“ SZO takođe traži od zemalja sa zalihama vakcina da ih doniraju zemljama pogođenim epidemijama.

Dostupne vakcine uključuju MVA-BN, koju proizvodi danski proizvođač Bavarian Nordic, i japanski LC16. Prema Haris, trenutno je na raspolaganju 500.000 doza MVA-BN, uz mogućnost proizvodnje dodatnih 2,4 miliona doza brzo ako postoji potražnja. Za 2025. godinu, očekuje se proizvodnja dodatnih 10 miliona doza.

Lekari bez granica pozvali su na hitne donacije vakcina iz zemalja koje nemaju epidemije, dok Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca ističe ozbiljne izazove u borbi protiv mpoks. Bronvin Nikol iz IFRC-a je upozorila da su zalihe vakcina uglavnom u bogatim zemljama i da su one koje su poslate u Afriku „kap u čaši,“ što ometa efikasno obuzdavanje epidemije.

SZO će uskoro izraditi privremene preporuke za zemlje kako da se nose sa porastom mpoks. Virusi se dele na dva podtipa: virulentniji Clade 1, koji je endemičan u basenu Konga, i Clade 2, koji je endem u zapadnoj Africi. Porast u DRK-u potaknut je izbijanjem dva soja Clade 1, uključujući novi Clade 1b, koji se brzo širi među odraslima seksualnim kontaktom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor SZO, naglasio je da će za kontrolu epidemije biti potrebno složeno, sveobuhvatno i koordinisano međunarodno delovanje.