Indijski medicinski radnici započeli štrajk u znak protesta zbog ubistva lekara pripravnika

Indijski medicinski radnici započeli štrajk u znak protesta zbog ubistva lekara pripravnika

Medicinski radnici u Indiji su u subotu započeli 24-časovni štrajk širom zemlje kao odgovor na nedavno silovanje i ubistvo lekara pripravnika u državnoj bolnici u Zapadnom Bengalu. Najveća profesionalna organizacija lekara u zemlji, Indijsko medicinsko udruženje, pozvala je na obustavu svih nehitnih usluga.

Ovaj incident, koji se dogodio 9. avgusta, izazvao je talas protesta i nezadovoljstva među medicinskim radnicima i širom javnosti. Telo 31-godišnje lekarke pronađeno je u bolnici u Kalkuti, a policija je uhapsila volontera bolnice u vezi sa slučajem. Porodica žrtve tvrdi da je reč o grupnom silovanju, a obdukcija je potvrdila seksualni napad.

Protesti su se proširili na mnoge gradove u Indiji, sa hiljadama žena koje su učestvovale u marševima i tražile pravdu za žrtvu. Mnogi demonstranti pozivaju na smrtnu kaznu za počinioce zločina.

Medicinski radnici zahtevaju poboljšanje bezbednosnih uslova u bolnicama i strože zakone za zaštitu lekara i medicinskog osoblja. Indijsko medicinsko udruženje je apelovalo na javnost za podršku u svojoj borbi za pravdu i ističe da je ubistvo „zločin varvarskih razmera zbog nedostatka sigurnih prostora za žene“.

Seksualno nasilje nad ženama u Indiji je ozbiljan i raširen problem, sa brojnim slučajevima koji ostaju neprijavljeni zbog stigme i nedostatka poverenja u policiju. Statistika pokazuje da se broj prijavljenih slučajeva silovanja povećao u poslednjim godinama.

Ovaj slučaj podseća na masovne proteste iz 2012. godine nakon grupnog silovanja i ubistva studentkinje u Nju Delhiju, što je dovelo do strožih zakona i brzih sudova za slučajeve silovanja. Zakon o silovanju izmenjen je 2013. godine kako bi uključio strože kazne i proširio definiciju seksualnog nasilja.