Paragvajski protesti obeležavaju 70. godišnjicu puča: Borba protiv zaborava diktature

Paragvajski protesti obeležavaju 70. godišnjicu puča: Borba protiv zaborava diktature

Paragvaj je prošlog četvrtka obeležio 70. godišnjicu puča kojim je general Alfredo Stroesner preuzeo vlast, označivši početak njegove 35-godišnje vladavine terora. Demonstracije u glavnom gradu Asunsionu bile su jedna od prvih akcija protiv ovog dugogodišnjeg diktatora, koji je bio odgovoran za smrt stotina ljudi i zatvaranje hiljada drugih tokom svoje vladavine.

Protesti su uključivali simboličan trenutak kada je srušena bronzana statua Stroesnera, što je izazvalo euforične reakcije među okupljenima. Iako je statua pala, mesingane noge su ostale na postolju, što lokalni stanovnici vide kao simbol neizbrisivog prisustva diktature u istoriji grada.

Aktivisti i članovi opozicije, uključujući senatorku Katju Gonzalez, koja je nedavno izbačena iz Senata zbog optužbi o korupciji, koriste ovaj trenutak za izražavanje svog nezadovoljstva trenutnom vladom i njihovim naporima da suzbiju građanske slobode. Gonzalez i drugi kritičari upozoravaju na trend sužavanja sloboda i kršenje prava na slobodu udruživanja.

Ovaj trenutak je posebno značajan s obzirom na nedavne poteze vlade, uključujući sporne zakonske predloge koji bi omogućili veću kontrolu nad nevladinim organizacijama i potencijalno suzbijanje civilnog društva. Kritičari smatraju da ove mere oponašaju represivne zakone koji su na snazi u zemljama poput Rusije i Venecuele.

Paragvaj je tokom poslednjih decenija pokušavao da se distancira od nasleđa Stroesnera, ali njegovo prisustvo i dalje se oseća u društvenim i političkim strukturama zemlje. Istoričarka Milda Rivarola naglašava da je politička kontrola Stroesnera stvorila jedinstvenu vezu između političkih stranaka i države, što je otežalo razvoj progresivnih vlasti.

Napori da se donese pravda za žrtve Stroesnerove diktature su sporadični i često neuspešni. U poređenju sa susednim zemljama kao što je Argentina, gde su vođeni opsežni procesi protiv vojnih lidera, Paragvaj je imao malo suđenja i istraživanja o zločinima iz tog perioda.

„Naša borba nije samo za sećanje, već za osiguranje da se ovakvi događaji ne ponove,“ rekao je Rohelio Goiburu iz Ministarstva pravde, koji nadgleda napore da se povrate ostaci žrtava. „Moramo da nastavimo raditi kako bismo obezbedili da ne zaboravimo.“

Protesti u Asunsionu i dalje odražavaju duboko ukorenjeno nezadovoljstvo i želju za pravdom i pomirenjem u zemlji koja se bori sa nasleđem svoje turbulentne prošlosti.