Nova studija otkriva značajne rasne i etničke razlike u stopama preloma kostiju kod starijih žena u SAD

Nova studija otkriva značajne rasne i etničke razlike u stopama preloma kostiju kod starijih žena u SAD

Istraživači su otkrili značajne rasne i etničke razlike u stopama preloma kostiju kod žena u postmenopauzi, prema novoj studiji objavljenoj u Journal of Bone and Mineral Research. Studija, koja koristi podatke iz Inicijative za zdravlje žena, jedne od najopsežnijih studija o zdravlju žena u Sjedinjenim Državama, pruža prvi sveobuhvatan uvid u stope preloma kod azijskih i latinoameričkih žena, grupama koje su do sada bile nedovoljno istražene.

Istraživanje je obuhvatilo 71.124 žena tokom dve decenije, od kojih je 44,2% doživelo prelom kostiju. Rezultati su pokazali da belkinje imaju najveći rizik od preloma, dok crnkinje imaju najmanji. Takođe, značajne razlike primećene su i unutar grupa azijskog i latinoameričkog porekla. Među ženama azijskog porekla, žene indijskog porekla su imale najveći rizik od preloma, dok su Filipinke imale najnižu stopu. U latinoameričkoj populaciji, žene kubanskog porekla su imale najviši rizik, dok su žene neidentifikovanog latino porekla imale najniži.

Studija je naglasila važnost preciznijeg razumevanja rizika od preloma unutar specifičnih rasnih i etničkih grupa. Do sada su istraživači uglavnom koristili podatke koji su se oslanjali na geografske lokacije ili prezimena da bi identifikovali rasno i etničko poreklo ispitanika, što je, iako validan pristup, daleko manje precizno od podataka koje su sami ispitanici prijavili.

Glavni autor studije, profesor Džejn Koli sa Univerziteta u Pitsburgu, istakla je da ova studija po prvi put pruža podatke o učestalosti preloma u rasnim, etničkim i grupama porekla koje su do sada bile nedovoljno istražene u Sjedinjenim Državama. „Razlike u stopama preloma unutar detaljnih azijskih i latinoameričkih grupa ukazuju na kompleksnost korišćenja jedinstvenog rasnog ili etničkog prilagođavanja u kalkulatorima rizika od preloma,“ rekla je Koli.

Nikol Rajt, još jedna istraživačica uključena u studiju, naglasila je da ovi novi podaci mogu pomoći u poboljšanju algoritama za predviđanje rizika od preloma, posebno među različitim azijskim i latinoameričkim zajednicama. „Veće uvažavanje rasnih razlika u upravljanju osteoporozom i ishodima preloma na terenu postaje sve važnije, i ovi podaci daju temelje za preciznije prilagođavanje tretmana različitim grupama,“ rekla je Rajt.

Studija je takođe pokazala da su latinoameričke žene imale 10% manji rizik od preloma kostiju u poređenju sa ženama koje nisu Hispanoamerikanke, ali su i unutar latinoameričke populacije primećene značajne razlike, što dodatno naglašava važnost diferenciranog pristupa u prevenciji i lečenju preloma kostiju.

Ovi nalazi imaju potencijal da značajno utiču na buduće smernice u prevenciji osteoporoze i lečenju preloma kod žena različitih rasnih i etničkih pripadnosti, osiguravajući da svaki pojedinac dobije najefikasniji mogući tretman na osnovu specifičnih rizika vezanih za njegovo poreklo.