Meksički predsednik Lopez Obrador protestuje protiv američkog finansiranja antikorupcijske grupe

Meksički predsednik Lopez Obrador protestuje protiv američkog finansiranja antikorupcijske grupe

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je u sredu kritikovao američko finansiranje meksičke antikorupcijske neprofitne grupe „Meksikanci protiv korupcije i nekažnjivosti“, najavljujući da će poslati diplomatsku notu Sjedinjenim Državama u znak protesta. Lopez Obrador je optužio ovu grupu da je deo konzervativne opozicije i da ne bi trebala primati strana finansijska sredstva ili doprinose koji se odbijaju od poreza.

Predsednik je na svom jutarnjem brifingu objavio detalje o finansiranju grupe, ističući da je oko 685.000 dolara dolazilo od američkih dobrotvornih fondacija u poslednjih osam godina, dok je veći deo, oko 5 miliona dolara, potekao od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Lopez Obrador je naglasio da će takođe poslati pismo predsedniku Džou Bajdenu i zatražiti od tužilaca i poreskih vlasti da istraže donacije.

Grupa „Meksikanci protiv korupcije i nekažnjivosti“ negira veze sa bilo kojom političkom strankom i tvrdi da su donacije legalne i prijavljene vlastima. Organizacija, osnovana tri godine pre nego što je Lopez Obrador preuzeo dužnost, kritikuje prethodne vlade i trenutnu administraciju zbog različitih projekata, uključujući otkazivanje izgradnje aerodroma u Meksiko Sitiju i skupog turističkog voza oko poluostrva Jukatan.

Lopez Obrador je optužio grupu za zloupotrebu odbitaka poreza i upotrebio je poreske i bankarske informacije za kritiku novinarskih i građanskih organizacija koje se protive njegovoj administraciji. On je otvoreno koristio vladine televizijske stanice za podršku vladajućoj stranci.

USAID, koji često podržava grupe civilnog društva u mnogim zemljama, bio je u sukobu sa lokalnim vlastima u nekoliko slučajeva. Lopez Obrador se pridružuje liderima Latinske Amerike koji se protive spoljnom finansiranju nevladinih organizacija. U prošlosti, predsednici Bolivije i Nikaragve preduzeli su slične korake protiv stranog finansiranja nevladinih organizacija.