Poljski tužioci podigli optužnicu protiv ruskog špijuna nakon razmene zarobljenika

Poljski tužioci podigli optužnicu protiv ruskog špijuna nakon razmene zarobljenika

Poljski tužioci su u sredu podigli optužnicu protiv Pavela Rubcova, poznatog kao Pablo Gonzalez, zbog optužbi za špijunažu. Ova odluka dolazi nakon što je Rubcov, uhapšen u februaru 2022. godine u Pšemislu, Poljska, oslobođen iz zatvora 1. avgusta kao deo razmene zarobljenika između Rusije i Zapada.

Rubcov, koji se predstavljao kao španski novinar, navodno je davao informacije ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU od aprila 2016. do februara 2022. godine, uključujući aktivnosti u Pšemislu i Varšavi. Optužen je za špijunažu, širenje dezinformacija i sprovođenje operativnog izviđanja koje je moglo naneti štetu Poljskoj i njenim NATO saveznicima.

Šef britanske obaveštajne agencije MI6, ser Ričard Mur, opisao je Rubcova kao „ilegalca” koji je pokušavao da uđe u Ukrajinu kao deo ruskih destabilizujućih napora. Rubcov je stigao u Moskvu 1. avgusta, gde je bio dočekan od strane predsednika Vladimira Putina.

Poljski državni tužilac je optužnicu podigao 9. avgusta, a u saopštenju se navodi da se istraga nastavlja i protiv drugih osoba, uključujući bivšu devojku Rubcova, Magdalenu Č., koja nije želela da komentariše.

Nije još jasno da li će Rubcov biti suđen u odsustvu.