Hemikalije u šminki, kremi za sunčanje mogu povećati šanse za opasne komplikacije trudnoće

Hemikalije u šminki, kremi za sunčanje mogu povećati šanse za opasne komplikacije trudnoće

Hemikalije koje se obično nalaze u kremama za sunčanje, šminki i drugim proizvodima za ličnu negu mogle bi da dovedu trudnoću u opasnost, upozorava nova studija.

Fenoli i parabeni u ovim proizvodima povećavaju rizik trudnice od visokog krvnog pritiska za 57%, posebno u periodu od 24 do 28 nedelje gestacije, objavili su istraživači 14. avgusta u časopisu Perspektive zdravlja životne sredine.

„Pronašli smo hemikalije u svakodnevnim sapunima, losionima, šminki, kremama za sunčanje i drugim proizvodima za ličnu negu i potrošačkim proizvodima [koji] povećavaju rizik od hipertenzije“ među studijskom grupom trudnica u Portoriku, rekla je vodeći istraživač studije Julia Varshavski. Ona je asistent profesora zdravstvenih nauka na Univerzitetu Northeastern u Bostonu.

Fenoli i parabeni se koriste kao UV filteri u kremama za sunčanje i za sprečavanje rasta štetnih plesni i bakterija u šminki i kozmetici, rekli su istraživači.

Samo parabeni se koriste u oko 80% proizvoda za ličnu negu, rekao je istraživački tim u napomenama.

Veza fenola i parabena sa hipertenzijom u trudnoći je zabrinjavajuća. Visok krvni pritisak tokom trudnoće smanjuje dotok krvi u placentu, tako da fetus može da izgubi kiseonik i hranljive materije. Kao rezultat toga, fetus bi mogao da pati od ograničenog rasta, niske porođajne težine i prevremenog porođaja, objasnili su istraživači.

Opasno je i za buduće majke, povećavajući njihov rizik od komplikacija kao što su preeklampsija i moždani udar.

I majka i dete takođe imaju povećanu verovatnoću da će dugo nakon trudnoće patiti od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Gledanje na hemikalije u proizvodima za ličnu negu „zaista je važno za trudnice, posebno zato što žene u proseku koriste najmanje 12 proizvoda za ličnu negu dnevno“, primetio je Varšavski. „A činjenica da oni mogu povećati, mogu povećati, rizik od hipertenzije tokom trudnoće je važna, jer to postavlja pozornicu za doživotno zdravlje i majke i deteta.“

Za ovu studiju, istraživači su pratili zdravlje više od 1.000 trudnica u severnom Portoriku.

Testovi urina su pokazali nivoe 12 fenola i parabena za svaku buduću mamu, čiji je krvni pritisak bio testiran u ranoj i kasnije trudnoći.

„Sve u svemu, otkrili smo da je izloženost fenolima i parabenima tokom trudnoće povezana sa razlikama u krvnom pritisku majke i, dalje, da izloženost ovim hemikalijama, kako odvojeno tako i zajedno, povećava rizik od hipertenzije tokom trudnoće, posebno kasnije u trudnoći“, istraživači su zaključili u studiji.

Postoji nekoliko razloga zašto hemikalije mogu povećati krvni pritisak kod trudnica, rekli su istraživači.

Poznato je da fenoli i parabeni povećavaju upalu i oksidativni stres kod ljudi, što je povezano sa visokim krvnim pritiskom, primetili su istraživači.

Takođe je poznato da hemikalije remete hormone kod ljudi, a ovi hormoni takođe igraju ulogu u regulisanju krvnog pritiska, dodali su.

Savet Varšavskog: Žene koje su trudne (pa čak i kada nisu) možda žele da razmotre smanjenje upotrebe određenih proizvoda.

„Pristup koji koristim u svom ličnom životu je da pokušam da ublažim izloženost kada mogu, tako da… kada sam bila trudna, pokušala sam da ograničim količinu proizvoda koje koristim više nego što bih inače, rekla je. Definitivno bih predložio da se pokušate fokusirati na proizvode bez mirisa i proizvode koji su identifikovani ili označeni kao bez parabena, na primer, što je nešto što se dešava.“

Varšavski je takođe primetio da je „dobra stvar kod fenola i parabena to što ove hemikalije imaju kratak biološki poluživot, što u osnovi znači da ih relativno brzo metabolišemo. Dakle, ako smanjimo našu izloženost, nivoi u našim telima se prilično smanjuju brzo.“

Ipak, „ovo nije problem iz kojeg možemo nužno da se izvučemo“, dodao je Vašavski.

Viši istraživač studije Stephanie Eick se složio. Ona je docent na Rollins školi javnog zdravlja Univerziteta Emori u Atlanti.

„Naši nalazi pokazuju da FDA i EPA moraju bolje da rade na zaštiti javnog zdravlja od štetnog izlaganja hemikalijama tokom trudnoće“, rekla je ona u saopštenju za medije na severoistoku.

„Naučnici, advokati i regulatori moraju da rade zajedno kako bi povećali označavanje proizvoda i odgovornost industrije kako bi se osiguralo da su hemikalije bezbedne pre nego što budu stavljene u promet“, dodao je Eik. „Takođe su nam potrebne industrijske inovacije da bismo identifikovali sigurnije alternative i rešenja za ovaj problem uzvodno.“