Studija otkriva da epizoda šindre povećavaju rizik od naknadnog kognitivnog pada

Studija otkriva da epizoda šindre povećavaju rizik od naknadnog kognitivnog pada

Nova studija koju su sproveli istraživači iz Brigham and Women’s Hospital, članice zdravstvenog sistema Mass General Brigham, otkrila je da epizoda šindre može povećati dugoročni rizik od subjektivnog kognitivnog pada za oko 20%. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Alzheimer’s Research & Therapy, dodatno podržava preporuku za vakcinaciju protiv šindre kao preventivnu meru.

Studija je obuhvatila 149.327 učesnika iz tri velike kohorte (Zdravstvena studija medicinskih sestara, Zdravstvena studija medicinskih sestara 2, i Profesionalna zdravstvena studija), koji su svake dve godine izveštavali o epizodama šindre i kognitivnom stanju. Istraživači su otkrili da su osobe koje su preživele šindre imale otprilike 20% veći rizik od razvoja subjektivnog kognitivnog pada u poređenju sa onima koje nisu imale ovu bolest.

Posebno je primećeno da su muškarci nosioci gena APOE4, koji je povezan sa većim rizikom od demencije, imali još veći rizik od kognitivnog pada nakon epizode šindre, dok se ova povezanost nije pokazala kod žena.

Istraživači još uvek istražuju mehanizme koji povezuju virus varičela-zoster (VZV) sa kognitivnim padom. Mogući uzroci uključuju vaskulopatiju izazvanu VZV-om, upalu u mozgu, oštećenje nervnih ćelija, i aktivaciju drugih herpes virusa.

Iako studija ima neka ograničenja, poput oslanjanja na samoprocene i ograničene demografske raznolikosti, rezultati pružaju važan uvid u dugoročne zdravstvene posledice šindre. U budućnosti, istraživači planiraju da istraže preventivne strategije i efekte vakcinacije na smanjenje rizika od komplikacija povezanih sa šindrom, uključujući kognitivni pad i kardiovaskularne bolesti.