Siromašnija domaćinstva suočavaju se sa većim troškovima energije, pokazuje studija

Siromašnija domaćinstva suočavaju se sa većim troškovima energije, pokazuje studija

Nova studija sa Univerziteta u Edinburgu otkrila je da ljudi koji žive u siromašnijim domaćinstvima češće plaćaju više za energiju u poređenju sa imućnijim domaćinstvima. Istraživanje pokazuje da siromašna domaćinstva u proseku plaćaju između 10 i 20 odsto više po jedinici energije, kako za gas, tako i za struju, u periodu između 2011. i 2019. godine.

Studija ističe nekoliko faktora koji doprinose većim troškovima energije za siromašna domaćinstva. Korišćenje nestandardnih metoda naplate, kao što su brojila za plaćanje unapred, povećava šanse za više premije. Takođe, domaćinstva sa decom, nezaposlenim odraslim osobama, kao i ona koja žive u iznajmljenom smeštaju, suočavaju se sa dodatnim finansijskim opterećenjima.

Istraživači su koristili statističke metode kako bi analizirali podatke o potrošnji energije iz dva velika skupa podataka o domaćinstvima u Velikoj Britaniji, koje su spojili sa Nacionalnim okvirom podataka o energetskoj efikasnosti (NEED). Kombinovanjem ovih podataka sa statističkom teorijom, tim je procenio kako siromaštvo utiče na troškove energije.

Studija je pokazala da status siromaštva domaćinstava značajno utiče na verovatnoću i intenzitet energetskih premija, čak i kada se uzmu u obzir faktori kao što su tip imovine, način plaćanja, geografska lokacija, pol i starost.

Ovi nalazi pružaju uvid u problem poznat kao „premija za siromaštvo“, što znači da siromašni često plaćaju više za osnovna dobra i usluge. Istraživači veruju da bi kreatori politika mogli da koriste predloženi metod za praćenje premije siromaštva i njenog uticaja na ekonomsko blagostanje siromašnih domaćinstava.

Fiona Rasanga, doktorandkinja koja je vodila studiju, izjavila je: „Ovi nalazi ističu kako premija za siromaštvo direktno utiče na ekonomsko blagostanje siromašnih domaćinstava. Kreatori politike mogu iskoristiti naš metod za bolje praćenje i smanjenje ovog problema.“