Akumulacija lipida pokreće ćelijsko starenje u dopaminergičkim neuronima

Akumulacija lipida pokreće ćelijsko starenje u dopaminergičkim neuronima

Nova istraživačka perspektiva pod nazivom Akumulacija lipida pokreće ćelijsko starenje u dopaminergičkim neuronima objavljena je u Starenju.

Kao što je istaknuto u sažetku ove perspektive, Parkinsonova bolest (PD) je poremećaj kretanja povezan sa uzrastom uzrokovan gubitkom dopaminergičkih (DA) neurona u supstancia nigra pars compacta (SNpc) srednjeg mozga. Međutim, osnovni uzroci ovog gubitka DA neurona u PD su nepoznati i trenutno ne postoje efikasni tretmani za sprečavanje ili usporavanje gubitka neurona ili progresiju srodnih simptoma.

U njihovoj perspektivi, istraživači Tejlor Ruso i Markus Risland sa Univerziteta Stoni Bruk otkrili su da veštačko izazivanje akumulacije GluCer-a dovodi do ćelijskog starenja DA neurona. Ovo sugeriše da agregacija lipida igra ključnu ulogu u patologiji PD tako što pokreće starenje ovih ranjivih neurona.

„Ovde razgovaramo o važnosti agregacije lipida u vezi sa uzrastom, kao i o direktnoj funkcionalnoj vezi između opšte agregacije lipida, ćelijskog starenja i upale DA neurona“, navode istraživači.

Pored toga, oni predlažu da ekspresija fenotipa ćelijskog starenja u najranjivijim neuronima u PD može biti izazvana lizozomskim oštećenjem i agregacijom lipida.

„Važno je da ističemo dodatne podatke da je perilipin (PLIN2) značajno pojačan u starim DA neuronima, što ukazuje na ukupno obogaćivanje lipidnih kapljica (LD) u ovim ćelijama“, dodaju oni.