Google predstavi Pixel 9: Revolucija veštačke inteligencije u pametnim telefonima

Google predstavi Pixel 9: Revolucija veštačke inteligencije u pametnim telefonima

Google je u utorak predstavio svoju najnoviju generaciju pametnih telefona, Pixel 9, pružajući značajnu prednost u primeni veštačke inteligencije (AI) u odnosu na konkurenciju, uključujući iPhone 16 koji se očekuje nakon Praznika rada.

Prezentacija, održana u blizini sedišta Google-a u Mountain Viewu, Kalifornija, stigla je dva meseca pre uobičajenog roka za predstavljanje novih modela. Pixel 9 telefoni naglašavaju integraciju naprednih AI tehnologija, što je u skladu sa Google-ovim ciljem da preobrazi svakodnevne aktivnosti pomoću veštačke inteligencije.

Rik Osterloh, viši potpredsednik Google-a, izjavio je: „Opsednuti smo idejom da veštačka inteligencija može učiniti život lakšim i produktivnijim za ljude.“ Ova tehnologija je uključena u novo predstavljeni Gemini asistent, koji nudi 10 različitih ljudskih glasova i sposobnost obavljanja raznih zadataka uz pristup e-pošti i dokumentima korisnika.

Pixel 9 telefoni biće opremljeni specijalnim čipom koji omogućava da AI funkcije funkcionišu lokalno, poboljšavajući privatnost i bezbednost korisnika. Ova generacija telefona takođe uvodi „Magic Editor“ – alat za naprednu obrada slika, omogućavajući korisnicima da dodaju ili menjaju elemente na fotografijama.

Cene za Pixel 9 počinju od 800 dolara za standardni model, dok će Pixel 9 Pro biti dostupan za 1.000 ili 1.100 dolara, u zavisnosti od veličine. Sledeća generacija sklopivog Pixel telefona će se prodavati za 1.800 dolara.

Ovaj događaj takođe naglašava izazove sa kojima se Google suočava zbog nedavne presude koja ga je proglasila za monopolistu, što može dovesti do značajnih promena u njegovom poslovanju. Pored telefona, Google je predstavio i Pixel Watch i bežične slušalice, ciljajući na konkurenciju sa Apple-ovim proizvodima.