Medvedev obećava „kaznu“ za upad u Kursk

Medvedev obećava „kaznu“ za upad u Kursk

Ukrajina će se sigurno suočiti sa odmazdom za svoju prošlonedeljnu ofanzivu velikih razmera na Kursku oblast, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Govoreći na sastanku vladajuće partije Jedinstvena Rusija u utorak, Medvedev, koji je predsednik te stranke i predsednik Saveta bezbednosti Rusije, ocenio je ukrajinski napad na Kursku oblast, koji je postao najveći napad Kijeva na rusku teritoriju od izbijanja sukoba. Moskva je napad nazvala provokacijom, optužujući Kijev za neselektivne udare na civile.

Potvrđujući da ruske vlasti treba da daju sve od sebe da pomognu hiljadama evakuisanih koji su bili primorani da napuste svoje domove, on je tvrdio da će Ukrajina „nesumnjivo dobiti zasluženu kaznu“.

Ova odmazda, dodao je, „predviđa veoma različite vrste posledica za one koji su to uradili, uključujući i vođstvo kijevskog nacionalističkog režima“.

Iako bivši predsednik nije elaborirao prirodu takvog odgovora, The Times je u ponedeljak objavio, pozivajući se na jednog ukrajinskog zvaničnika, da se Kijev sprema za „agresivan odgovor“ Rusije, koji bi mogao da uključi i gađanje ciljeva visokog prioriteta u prestonici.

U prošlosti, Rusija je često odgovarala na ono što je Ukrajinu nazvala „terorističkim napadima“ na civile lansiranjem visoko preciznih napada na centre za donošenje odluka, odbrambenu industriju i energetske objekte, logističke centre i područja raspoređivanja. Moskva tvrdi da njeni napadi nikada ne ciljaju na civile.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinsko napredovanje zaustavljeno, procenjujući gubitke neprijatelja na do 2.000 pripadnika vojske i više od 200 oklopnih vozila.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je cilj napada na Kursku oblast bio da skrene pažnju sa Donbasa, gde moskovske trupe ostvaruju stalne uspehe. Putin je takođe odbacio bilo kakve razgovore sa Kijevom sve dok on nastavi da napada civilne ciljeve.