Studija otkriva visoku prevalenciju TDP-43 encefalopatije sa limbičkom dominacijom kod veoma starih osoba

Studija otkriva visoku prevalenciju TDP-43 encefalopatije sa limbičkom dominacijom kod veoma starih osoba

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Helsinkiju otkrilo je da je TDP-43 encefalopatija sa pretežno limbičkom dominacijom (LATE) veoma česta kod osoba starijih od 85 godina u Finskoj. Ova nova degenerativna bolest mozga, prepoznata pre samo desetak godina, pokazuje slične simptome ranoj Alchajmerovoj bolesti, ali obično napreduje sporije i blaže.

Studija, objavljena u časopisu Brain, analizirala je obdukcione podatke 300 Finaca starijih od 85 godina i otkrila da su promene povezane sa LATE prisutne kod najmanje svake druge osobe u ovoj starosnoj grupi. Većina ispitanika takođe je imala druge promene u mozgu povezane sa degenerativnim bolestima, uključujući Alchajmerovu bolest.

Vanredni profesor Liisa Millikangas sa Univerziteta u Helsinkiju ističe da je LATE snažno povezana sa demencijom, uz Alchajmerovu bolest čineći jednu od najvažnijih determinanti demencije kod najstarijih osoba. Veza između LATE i demencije bila je nezavisna od drugih prisutnih promena u mozgu kod ispitanika.

Prethodne studije su sugerisale da je LATE uobičajena kod osoba starijih od 80 godina, dok nova istraživanja ukazuju da LATE verovatno pogađa desetine hiljada ljudi u Finskoj. S obzirom na rastući udeo veoma starih osoba u finskoj populaciji i širom sveta, očekuje se da će se broj pacijenata sa LATE povećati.

„Ovaj poremećaj predstavlja značajnu zabrinutost za javni zdravstveni sistem“, upozorava Millikangas, naglašavajući potrebu za većom pažnjom i resursima u suočavanju sa ovom sve prisutnijom bolešću.